ΠΓΔΜ: Τι αναφέρουν τα πρακτικά των συσκέψεων για όνομα, γλώσσα και ταυτότητα

από Team MyPortal.gr
sms

Τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια, φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Από τα πρακτικά προκύπτουν η αντίληψη της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, και κυρίως του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης με την Αθήνα, όπως και οι εκτιμήσεις της σκοπιανής πολιτικής ηγεσίας για τις προσεγγίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου Πάνου Καμμένου, καθώς και της Ν.Δ. Επίσης, αναδεικνύονται οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα που πραγματοποιήθηκε προχθές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην πρώτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.
Από την άλλη, με βάση τα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

Σε ότι αφορα τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Ζάεφ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει πλειοψηφία 80 εδρών για αλλαγή του συντάγματος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει σε εκλογές. Η κυβέρνηση μεταδίδει πως η συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ζωντανή», παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις του κ. Καμμένου, ενώ Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον Ζάεφ να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.