Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Fitch: Ανάπτυξη 7% του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 – Τι λέει η S&P για πιθανή αναβάθμιση

από Team MyPortal.gr
sms

Ανάπτυξη της τάξης του 7% για το ελληνικό ΑΕΠ αναμένει η Fitch το 2022, όπως ανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, o επικεφαλής του οίκου για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Μισέλ Ναπολιτάνο. Στην ίδια εκδήλωση ανώτερος διευθυντής της S&P Global Ratings, Μάρκο Μρσνικ, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε ο Μ. Μρσνικ.

Όλα εξαρτώνται από τα αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους. Αν μειωθεί το εξωτερικό και κυβερνητικό χρέος, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Mρσνικ, θα πρέπει να εστιάσουμε στην περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα δοθούν για ανάκαμψη θα είναι μεγάλα, καθώς θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε χρηματοδότηση.

Ο Μ. Μρσνικ διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Η κρίση της πανδημίας έχει βέβαια εντείνει όλα τα άλλα προβλήματα, οπότε είναι κρίσιμο η ανάκαμψη να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του απαιτεί μια γρήγορη απορρόφηση των παρεχόμενων κονδυλίων.

Ο Μ. Mρσνικ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχοντας πλέον το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από όλες τις άλλες χώρες, ευνοεί και την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων ανάκαμψης. Θεωρεί δε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί σε αυτό, είναι η ταχεία βελτίωση στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Μισέλ Ναπολιτάνο (Fitch): Εφικτή η επάνοδος του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα σε διάστημα 1-2 ετών

Από τη μεριά του ο επικεφαλής του οίκου Fitch για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Μισέλ Ναπολιτάνο, ανέφερε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της ΕΕ και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη αναβάθμιση της βαθμολογίας, καθώς θα επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο οίκος Fitch αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2022.

Παρόλα αυτά ο Μ. Ναπολιτάνο παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από τη σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Προάγει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο κατέληξε ο Μ. Ναπολιτάνο.