Οι αγοραστές επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών

από Team MyPortal.gr
sms

Παρά τις ανησυχίες των επενδυτών του εξωτερικού για την κατάληξη των συνομιλιών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ που δεν έχουν καταλήξει ακόμα, οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, άρπαξαν την ευκαιρία της πρωινής ήπιας διολίσθησης και προχώρησαν σε σημαντικές τοποθετήσεις σε ένα μεγάλο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ξανά πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, οι θετικές προσδοκίες των διοικήσεων για τα επόμενα τρίμηνα, αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα οι αναλυτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική πορεία της αγοράς και οι επενδυτές να απορροφούν με χαρακτηριστική ευκολία τις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ο τραπεζικός κλάδος είχε μεταβλητότητα σήμερα, λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους, αλλά τη σκυτάλη της ανόδου πήραν και άλλα βαριά χαρτιά δείχνοντας ότι οι επενδυτές ανοίγουν τους ορίζοντές τους και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Κάτι που βέβαια θα πρέπει να έχει συνέχεια.

Να σημειωθεί πως ο γενικός δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο σήμερα, παρά την αποκοπή του μερίσματος ύψους 0,78 ευρώ ανά μετοχή της Coca Cola, εξέλιξη που έφερε σημαντικές απώλειες στη μετοχή. Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,36%, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι απώλειες έφτασαν μόλις το 0,17%.

Τελικά έκλεισε με άνοδο 0,89% και στις 1.202,43 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 7,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,36%. Και οι 4 συστημικές είχαν άνοδο αλλά κέρδη πάνω από 2% κατέγραψε η Πειραιώς και η Εθνική, ενώ Alpha Bank και Eurobank ενισχύθηκαν κατά 0,85% και 0,47% αντίστοιχα.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Viohalco με άνοδο 8,71%, η Aegean με άνοδο 6,14%, η Lamda με 4,97%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 4,16%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 3,47% και η Ελλάκτωρ με 3,26%. Στον αντίποδα υποχώρησε λόγω μερίσματος κατά 4,58% η Coca Cola, αν και έχασε υψηλότερο ποσό από αυτό του μερίσματος, η Jumbo (-1,52%), ο ΟΠΑΠ (-0,80%), η ΔΕΗ (-0,11%) και ο ΟΤΕ (-0,07%).

Να σημειωθεί πως στο κλείσιμο της συνεδρίασης στην Ευρώπη κυριαρχούσαν ήπια πτωτικές τάσεις και στις ΗΠΑ μικτές. Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης το επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε επιλεκτικά και σε καλά μικρομεσαία χαρτιά με αποτέλεσμα 96 μετοχές να ενισχυθούν και μόλις 31 να υποχωρήσουν.

Η Κρι-Κρι λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων ενισχύθηκε 7,08%, η Intrakat 6,75%, η Real Cons. 6,73%, η Δομική Κρήτης 5,61%, η Intracom 5,38% και η ΣΙΔΜΑ 5,04%. Υποχώρησε με μικρό όγκο 6,34% η REDS, 4,57% η Mermeren και 1,97% η MIG.