Μ. Κυριζίδης: “Έρχονται μελέτες για ανάπλαση Αριστοτέλους και παλιάς παραλίας”

από Team MyPortal.gr
sms

Τη σφραγίδα της νέας διοίκησης θα έχει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης. Παράλληλα αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MyPortal.gr πως σε αυτό εντάσσονται δύο παρεμβάσεις που αφορούν την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και της παλιάς παραλίας. “Εντάσσουμε για πρώτη φορά κωδικό και ποσό στο τεχνικό πρόγραμμα, για την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε κωδικό για την μελέτη κατασκευής του παλαιού παραλιακού μετώπου (Λευκός Πύργος – Λιμάνι)”.

Ο κ. Κυριζίδης μιλάει και για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις συνεργασίες που έχουν διαμορφωθεί: “αντί να ψάχνουμε πλειοψηφίες, ψάχνουμε τις σωστές λύσεις”, σημειώνει και εξαπολύει βολές σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης: “η πόλη πρέπει να διοικηθεί, οι θέσεις ευθύνης να καλυφθούν, οι δομές του Δήμου να λειτουργήσουν για να εξυπηρετήσουν τους Δημότες. Αυτά δεν μπαίνουν για μένα σε καμία ζυγαριά με παραταξιακά νάζια και παιχνίδια, με πληγωμένους εγωισμούς”.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Ποια έργα θα ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020;

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος, θέτοντας το σε διαβούλευση, όπως ο νόμος ορίζει. Αν και σχεδόν ένα μήνα στα αυτοδιοικητικά ηνία , θα έχει την σφραγίδα διοίκησης Ζέρβα. Μεγάλο μέρος αφορά την σχολική στέγη, καθώς για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια των παιδιών μας. Δίνουμε βαρύτητα στις συντηρήσεις υφιστάμενων δομών – κτιρίων, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις έμειναν πίσω σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα όμως θέτουμε την πολιτική βούληση μας να προχωρήσουν μελέτες για έργα – τομές για την Θεσσαλονίκη. Επιτρέψτε μου το συνολικό πλάνο να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες επισήμως, κατά το στάδιο της διαβούλευσης.

Ο νέος δήμαρχος είχε αναφερθεί στην ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους. Υπάρχει σχεδιασμός;

Πράγματι ήταν προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου. Έτσι, εντάσσουμε για πρώτη φορά κωδικό και ποσό στο τεχνικό πρόγραμμα, για την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε κωδικό για την μελέτη κατασκευής του παλαιού παραλιακού μετώπου (Λευκός Πύργος – Λιμάνι).

Κι αυτό, όχι μόνο γιατί ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Δημάρχου και επιβραβευθήκαν στην κάλπη από τους συμπολίτες, αλλά διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι τουρισμός, εξωστρέφεια και ποιότητα δημοσίου χώρου δεν συνάδουν με την εικόνα της Αριστοτέλους και το δίμετρο τσιμέντο της Νίκης.

Το έργο της πεζοδρόμησης του β’ τμήματος της Αγίας Σοφίας το ακυρώσατε. Ποιοι οι λόγοι;

Τους λόγους τους αντιλαμβάνετε ο καθένας που κυκλοφορεί στην πόλη. Ένα έργο που σχεδιάστηκε το 2012 από την προηγούμενη διοίκηση και υπογράφηκε 15 μέρες πριν παραδώσει τα ηνία, ενώ παράλληλα ο ήδη εκλεγμένος Δήμαρχος αιτούνταν την μη υπογραφή.

Με έναν ΟΑΣΘ που φυτοζωεί, χωρίς ΜΕΤΡΟ, χωρίς μεγάλους άξονες πέρα από την Δραγούμη (που κι αυτή θα έχει σε λίγο καιρό ρυθμίσεις λόγω αναπλάσεως πλατείας Ελευθερίας) για κάθοδο από Τσιμισκή σε Μητροπόλεως και Νίκης, με το ΜΕΤΡΟ να κλείνει ήδη την Βενιζέλου, με το έργο στην Φαναριωτών να πεζοδρομεί δρόμους της περιοχής δεν είναι ορθή χρονική συγκυρία για την υλοποίηση.

Επιπλέον έχει χρηματοδότηση από δάνειο με ορίζοντα αποπληρωμής 30ετία, η πεζοδρόμηση θα ήταν σε 3 τμήματα κι όχι όπως το άνω υλοποιημένο μέρος και ήδη υπάρχουν θέματα με την πεζοδρόμηση και την τροποποίηση του ρυμοτομικού.

To “πείραμα” Ζέρβα, μιας διοίκησης από τόσες παρατάξεις, μπορεί να αντέξει;

Δεν θα το χαρακτήριζα «πείραμα» αλλά «παράδειγμα»! Πώς παρατάξεις με αυτοδιοικητικό πρόσημο, πως άνθρωποι με κοινές απόψεις και ιδανικά, αλλά κυρίως με διάθεση να ακούσουν την άλλη άποψη, συνθέτουν ένα υπέροχο μωσαϊκό που θα πάει την πόλη μπροστά. Έχουμε βέβαια έναν Δήμαρχο που ξέρει να ακούει αλλά κυρίως να σέβεται την αντίθετη άποψη. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η διοίκηση θα αφήσει ιστορία στη αυτοδιοικητική ιστορία στη πόλη.

Μπορεί μια διοίκηση μειοψηφίας να ασκήσει σταθερή διοίκηση; Προβληματίζεστε μήπως δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός σας;

Δείχνει μέχρι τώρα η πορεία των Δημοτικών Συμβουλίων ότι επιβραβεύεται η αντίληψη που έχουμε με τον Δήμαρχο. Αντί να ψάχνουμε πλειοψηφίες, να ψάχνουμε τις σωστές λύσεις ώστε να υπερψηφίζονται όχι λόγω παραταξιακής γραμμής αλλά λόγω περιεχομένου και θετικού προσήμου.

Έτσι θα προχωρήσουμε και σε αυτό το πλαίσιο θα καλούμε όλο το δημοτικό συμβούλιο είτε να ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση διορθώνοντάς μας είτε να συστρατεύεται μαζί μας.

Ήδη πριν τον 2ο γύρο βρεθήκατε κοντά στην παράταξη του κ. Ζέρβα. Είναι κοντά μια ένταξη της δικής σας παράταξης σε αυτήν του δημάρχου, πέραν της σύμπραξης;

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε στο στάδιο της σύμπραξης. Δεν σας κρύβω ότι ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής του Δημάρχου αλλά και της δικής μου αντιδημαρχίας, βρίσκουν απόλυτα ικανοποιημένους τους ανθρώπους που στελέχωσαν τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Θετικά». Ζητούν να συνεχίσουμε με πάθος να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτοδιοικητικής ανάταξης της πόλης. Αυτό θα πράξω λοιπόν με όλες μου τις δυνάμεις.

Πως κρίνετε την απόφαση συναδέλφων σας στο δημοτικό συμβούλιο και πλέον και στη διοίκηση να ανεξαρτητοποιηθούν; Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τις παρατάξεις με τις οποίες εκλέχθηκαν.

Η πόλη πρέπει να διοικηθεί, οι θέσεις ευθύνης να καλυφθούν, οι δομές του Δήμου να λειτουργήσουν για να εξυπηρετήσουν τους Δημότες. Αυτά δεν μπαίνουν για μένα σε καμία ζυγαριά με παραταξιακά νάζια και παιχνίδια, με πληγωμένους εγωισμούς.

Όλοι κρίνονται αλλά αυτοί οι συνάδελφοι έβαλαν πιο πάνω το καλό της Θεσσαλονίκης. Και για αυτό τους συγχαίρω.