Λ. Κυρίζογλου: “Όχι” στο εκλογικό σύστημα του “Κλεισθένη”

από Team MyPortal.gr
sms

Την απόλυτη αντίθεσή του στο εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη», εξέφρασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. Λάζαρος Κυρίζογλου, μιλώντας στην ολομέλεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε.

Όπως τόνισε πρόκειται για ένα σύνθετο εκλογικό σύστημα: πλειοψηφικό σε οικισμούς μέχρι 300 κατοίκους, απλή αναλογική στους δημοτικούς συμβούλους και super ενισχυμένη αναλογική για την εκλογή δημάρχου (50% + 1% ψήφοι). “Ό,τι ο λαός δεν δίνει στο κυβερνών κόμμα με την ψήφο του, θέλει να το πάρει μέσω εκλογικού συστήματος. Το σύστημα αυτό θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και δεν πρόκειται να αντέξει στον χρόνο”, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. εξέφρασε την αντίθεσή του και στη συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ ενώ ζήτησε να συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος δαπανών από το ελεγκτικό συνέδριο και μετά την 1/1/2019 και τάχτηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. Κυρίζογλου πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές του υφιστάμενου νόμου του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του νόμου, προκειμένου, όπως είπε, να τακτοποιηθούν λάθη, κενά και να γίνουν βελτιώσεις στον υφιστάμενο νόμο.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. πρότεινε επίσης τη διεκδίκηση από πλευράς της Κ.Ε.Δ.Ε. όλων εκείνων των πόρων που, όπως υποστήριξε, αυθαίρετα και αδικαιολόγητα έχουν περικοπεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρότεινε την καταβολή σ’ αυτούς των αναδρομικών από τα δώρα Χριστουγέννων–Πάσχα–Επίδομα Αδείας μέσω των ληξιπρόθεσμων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση επισήμανε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στην επιτροπή που συγκρότησε δεν συμπεριέλαβε κανέναν εκπρόσωπο των δήμων της Χώρας και πρότεινε να εφαρμοστεί το άρθρο 51 του συντάγματος για να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου.