Κίνα: Ανησυχία στις αρχές για νέο ιό προερχόμενο από ζώα που έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους

από Team MyPortal.gr
sms

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες έναν νέο ιό που προέρχεται από ζώα στην ανατολική Κίνα και έχει μολύνει τουλάχιστον δεκάδες ανθρώπους. Ο νέος ιός Langya henipavirus (LayV) βρέθηκε σε 35 ασθενείς στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν, ενώ πολλοί είχαν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση και βήχα. Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό κυρίως σε μυγαλές.

Όπως αναφέρει το BBC, πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό από ζώα, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να μπορεί να μεταδώσει το LayV μεταξύ των ανθρώπων. Η ανακάλυψη επισημάνθηκε σε μια επιστολή που συντάχθηκε από ερευνητές από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αυτόν τον μήνα.

Ένας από τους ερευνητές, ο Ουάνγκ Λίνφα από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, είπε στην κρατική κινεζική Global Times ότι τα κρούσματα του LayV που βρέθηκαν μέχρι στιγμής δεν ήταν θανατηφόρα ή πολύ σοβαρά, επομένως «δεν χρειάζεται πανικός».

Ωστόσο, είπε ο κ. Ουάνγκ, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση καθώς πολλοί ιοί που υπάρχουν στη φύση έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα όταν μολύνουν τους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το LayV βρέθηκε στο 27% των μυγαλών που δοκιμάστηκαν, υποδηλώνοντας ότι τα θηλαστικά που μοιάζουν με τρωκτικά μπορεί να είναι «φυσικές δεξαμενές» για τον ιό. Περίπου το 5% των σκύλων και το 2% των κατσικιών βρέθηκαν επίσης θετικά σε αυτό.

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν δήλωσε την Κυριακή ότι δίνει «μεγάλη προσοχή» στην ανάπτυξη του LayV.
Το LayV είναι ένας τύπος ιού henipa, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών που μπορούν να μεταπηδήσουν από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι ζωονοσογόνοι ιοί είναι πολύ συνηθισμένοι, αλλά έχουν προσελκύσει περισσότερη προσοχή από την έναρξη της πανδημίας του Covid.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο κόσμος θα δει περισσότερες τέτοιες ασθένειες με αυξημένη εκμετάλλευση της άγριας ζωής και την κλιματική αλλαγή.

Ορισμένοι ζωονοσογόνοι ιοί μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόροι για τον άνθρωπο. Αυτά περιλαμβάνουν τον ιό Nipah που έχει περιοδικά ξεσπάσματα μεταξύ ζώων και ανθρώπων στην Ασία, και τον ιό Hendra που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άλογα στην Αυστραλία.

Άλλοι σχετικοί ιοί henipa έχουν επίσης βρεθεί σε γρίλιες, καθώς και σε νυχτερίδες και τρωκτικά.

 

Τι είναι η μυγαλή;

Η μυγαλή (οικογένεια Σορικίδες) είναι μικρό ασπαλοκόμορφο θηλαστικό ταξινομημένο στην τάξη Μυγαλόμορφα. Οι γνήσιες μυγαλές δεν πρέπει να συγχέονται με τις δενδρομυγαλές ή τις ελεφαντομυγαλές, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες ή τάξεις.

Μολονότι η εξωτερική της εμφάνιση είναι γενικώς αυτή ενός ποντικιού με μακριά μύτη, η μυγαλή δεν είναι τρωκτικό, όπως είναι τα ποντίκια, και είναι πλέον συγγενική με τους ασπάλακες. Έχουν μυτερά δόντια σαν καρφιά, όχι τους γνωστούς ροκανίζοντες εμπρόσθιους κοπτήρες των τρωκτικών.

Οι μυγαλές είναι κατανεμημένες σχεδόν σε όλο τον κόσμο: από τις μείζονες τροπικές και εύκρατες μάζες γης, μόνο η Νέα Γουινέα, η Αυστραλία, και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν ιθαγενείς μυγαλές· στην Νότια Αμερική, είναι σχετικώς πρόσφατοι μετανάστες και απαντώνται μόνο στις βόρειες Άνδεις. Από την άποψη της ποικιλότητας των ειδών, οι Σορικίδες είναι η τέταρτη πιο επιτυχημένη οικογένεια θηλαστικών, ούσα συναγωνιζόμενη μόνο από τις οικογένειες των μυοειδών τρωκτικών Μυίδες και Κρικητίδες και την οικογένεια νυχτερίδων Βεσπερτιλλιονίδες.