ΚΕΔΕ: Άμεση ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

από Team MyPortal.gr
sms

Στην αναγκαιότητα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα νέα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ενώ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές. Τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται είναι στην Αττική.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

«Δυστυχώς τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αλλά και η εμφάνιση περιστατικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές επιβεβαιώνει ώρα με την ώρα τις ανησυχίες μας και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα”.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και προτείνει: “Αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ανάγκη, Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Υγείας  και λοιποί αρμόδιοι φορείς να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε, έστω και τώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς”.

Καλεί δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας.

“Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία της ζωής των πολιτών δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Στο σχέδιο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλων των εμπλεκομένων φορέων”, τονίζει η ΚΕΔΕ.

Οι δράσεις θα πρέπει να προβλέπουν:

  • Εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προστατευθούν (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, μηνύματα στα κινητά με έμφαση στις πληγείσες περιοχές κ.α.).
  • Εντατικοποίηση εφαρμογών καταπολέμησης στο αστικό και περιαστικό σύστημα, πεντακόσια μέτρα πέριξ των οικισμών
  • Στοχευμένες τοπικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας, δηλαδή πραγματοποίηση εκνεφώσεων ακμαιοκτονίας από εδάφους στον αστικό χώρο ιδίως σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή και θάνατοι από τον ιό
  • Υπολειμματικές προνυμφοκτονίες στον αστικό χώρο Εντατικοποίηση της ενεργητικής καταγραφής ανθρωπίνων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα .
  • Αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment) σε συνδυασμό με την συστηματική παρακολούθηση άλλων κρίσιμων παραμέτρων.

“Είναι προφανές ότι εγκαίρως θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα ανωτέρω μέτρα προετοιμασίας, τόσο για την εκτίμηση κινδύνου εμφάνισης του ιού του Δυτικού Νείλου όσο και για την ενημέρωση του κοινού για πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση της επιδημίας. Όλοι μας οφείλουμε να συνεργαστούμε προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες προφυλάξεις και να μην λάβει διαστάσεις επιδημίας το φαινόμενο. Για να γίνει αυτό απαιτείται οργανωμένη προσπάθεια”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.