Κ. Μητσοτάκης: Δεν ωφελεί την Ελλάδα μία εντελώς απομονωμένη Τουρκία – Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δε συνομιλεί

από Team MyPortal.gr
sms

Πετυχημένη για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, η οποία βαίνει προς ολοκλήρωση…

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν προς την Άγκυρα από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους συμμάχους είναι σαφή. Παράλληλα, τόνισε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας είναι αποκλειστικά στραμμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και δεν υπάρχει ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μετά το τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσω αυτού γίνεται σαφές πως πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία. “Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις ημέρες δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά στην προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει”, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την ρητορική Ερντογάν το τελευταίο διάστημα στην ανάγκη να απευθυνθεί στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο στο πεδίο. Σε ερώτηση σχετικά με το περιλάλητο “Μητσοτάκης γιοκ” του κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό ακούστηκε και στον Έβρο, αλλά μετά υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

“Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του. “Εκτιμώ ότι στο πεδίο θα υπάρχει ηρεμία και δε θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020”, επεσήμανε. “Πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου είναι ανοιχτή”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα μας δε θα σταματήσει να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε άπαντα τα διεθνή fora…

“Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μία Τουρκία που είναι εντελώς απομονωμένη. Δε θέλουμε μια Τουρκία που δε συνομιλεί”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αίτημα της Τουρκίας όσον αφορά στα F-16, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ…κόπτεται για το ενδεχόμενο να πάρει η Άγκυρα τα F-16 δε στήριξε τα βήματα της κυβέρνησης για την αμυντική θωράκιση της χώρας…Όσον αφορά στα F-35, η χώρα μας έχει ήδη στείλει την επιστολή ενδιαφέροντος για την αγορά μίας μοίρας, με την προοπτική απόκτησης ακόμα μίας, έκανε λόγο για μακρά διαδικασία και τοποθέτησε την απόκτησή τους το 2027 ή το 2028. Όταν και θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Κεντρικό σημείο της Συνόδου ήταν ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, μέσω του ελληνικού στόλου.