Ελλείψεις στα φάρμακα: Τι αλλαγές σχεδιάζει η ΕΕ για να τις αποφύγει

από Team MyPortal.gr
sms

Οι προτεινόμενες αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ προβλέπουν αυστηρότερες υποχρεώσεις σχειτικά με την προμήθεια φαρμάκων, καθώς και προειδοποιήσεις για τυχόν ελλείψεις, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ.

Η Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, η πρόταση για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η απαγόρευση εξαγωγών

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας έχει λάβει σειρά από μέτρα, με κυριότερο την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών (εισαγωγή φαρμάκων και επανεξαγωγή τους σε καλύτερη τιμή) για τα φάρμακα σε έλλειψη, ενώ απειλεί με λουκέτο τις φαρμακαποθήκες που δεν τηρούν την απαγόρευση.

Στη χώρα, περισσότερα από 230 φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται κυρίως για φάρμακα που χορηγούνται για βραχυχρόνιες θεραπείες, ανάμεσά τους και βασικά παυσίπονα, σιρόπια, κλασικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα όπως και φάρμακα με αυξημένη παγκόσμια ζήτηση λόγω της έξαρσης των ιώσεων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 156 φάρμακα βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη.