Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα δικαιώματα των αναπήρων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

από Team MyPortal.gr
sms

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των αναπήρων, καθώς και για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία στην καθημερινότητά τους θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου (10:0014:00 και 16:00-20:00) στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, από τo Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πρωτοπορία», σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες βιωματικές δράσεις σχετικά με τις τεχνικές βλέποντος οδηγού και παρουσίαση τεχνικών συνοδείας, παρουσίαση της γραφής τυφλών Braille (μπράιγ) και δράσεις με προσομοιωτή σκύλου οδηγού (Dog Sim). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν διαδρομές με εκπαιδευόμενο ή εκπαιδευμένο σκύλο οδηγό.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν προβολές DVD, διάθεση ενημερωτικού υλικού και βιωματικές δράσεις για την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία. Παράλληλα θα υπάρξουν δράσεις για την ανάδειξη της αξίας και της αναγκαιότητας χρήσης του λευκού μπαστουνιού, καθώς και της χρήσης σκύλου οδηγού. Στις 18.00 παρουσιαστεί και μουσικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα από το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του ΚΕΑΤ.