Χημική ουσία συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

από Team MyPortal.gr
sms

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκρ δρ περισσότερους από 300.000 βετεράνους διαπίστωσε ισχυρή σύνδεση μεταξύ μολυσμένου νερού στη βάση Camp Lejeune του Σώματος Πεζοναυτών στη Βόρεια Καρολίνα και υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «JAMA Neurology», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον ήταν κατά 70% υψηλότερος στους βετεράνους του Camp Lejeune σε σχέση με άλλους που υπηρετούσαν σε μια άλλη βάση του Σώματος Πεζοναυτών στην αντίθετη πλευρά της χώρας, στην Καλιφόρνια.

Η μελέτη περιελάμβανε πάνω από 300.000 μέλη του στρατού. Όσοι σταθμεύουν στο Camp Lejeune βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες μεταξύ 1975 και 1985.

Ακόμα και οι βετεράνοι που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον εξακολουθούσαν να έχουν «σημαντικά υψηλότερο» κίνδυνο για πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της νόσου, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη.

Επιβλαβείς χημικές ουσίες στο πόσιμο νερό

Οι ερευνητές της μελέτης συνδέουν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον με την έκθεση στο τριχλωροαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι ένα άχρωμο χημικό καθαρισμού με οσμή που μοιάζει με χλωροφόρμιο.

Η Υπηρεσία Καταγραφής Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών σημειώνει ότι η χημική ουσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο πόσιμο νερό του στρατοπέδου Lejeune – συγκεκριμένα στο νερό από τη μονάδα επεξεργασίας Hadnot Point – το 1982.

Άλλα επιβλαβή χημικά, όπως PCE, βενζόλιο, trans-1,2-DCE (t-1,2-διχλωροαιθυλένιο) και χλωριούχο βινύλιο, βρέθηκαν επίσης στο νερό. Η ATSDR ανέφερε ότι οι ρύποι διέρρευσαν στο σύστημα πόσιμου νερού μέσω “διαρροών σε υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, διαρροών σε βιομηχανικές περιοχές και χώρων διάθεσης αποβλήτων”.

Τόσο οι Βετεράνοι όσο και το Υπουργείο Άμυνας έχουν προηγουμένως αναγνωρίσει την έκθεση σε τριχλωροαιθυλένιο στο Camp Lejeune.

Ενώ οι αναφορές για τη μόλυνση του νερού του στρατοπέδου υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν σε αγωγές και αποζημιώσεις, ο νόμος PACT Act του 2022 απευθύνεται ειδικά στους βετεράνους του Camp Lejeune που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες.

Η VA προσφέρει επίσης παροχές αναπηρίας και υγειονομικής περίθαλψης για τα μέλη της υπηρεσίας που τοποθετήθηκαν στη βάση μεταξύ της 1ης Αυγούστου 1953 και της 31ης Δεκεμβρίου 1987.