Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

από Team MyPortal.gr
sms

Γενικεύεται σταδιακά το αρνητικό πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποκύπτει τελικά στις διαθέσεις της κατοχύρωσης των κερδών του Οκτωβρίου, χωρίς να εμφανίζονται όμως οι υπερβολές που θα πρόδιδαν ανασφάλεια των επενδυτών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,46% στις 878,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.177,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,94% στις 877,87 μονάδες.

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Είναι από τις λίγες φορές που ο γενικός και ο τραπεζικός δείκτης ταυτίζονται, με τον δεύτερο να έχει καλύψει σημαντικό έδαφος το τελευταίο διάστημα και τον πρώτο να τον “περιμένει” σε επίπεδα που ούτε στηρίξεις απειλεί, αλλά ούτε και αντιστάσεις. Άλλωστε, ο γενικός παραμένει σε ύδατα που ενώ έχει επαφή με τα πρόσφατα υψηλά του, δεν επιχειρεί τη δοκιμασία τους εάν πρώτα δεν έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του για την πορεία κρίσιμων νομοθετημάτων του τελευταίου διαστήματος, όπως είναι το σχέδιο Ηρακλής.

Βέβαια, το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αν και έχει αποτιμηθεί θετικά από τους αναλυτές δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα για την εφαρμογή του. Αλλά οι εξελίξεις γύρω από μια συστημική λύση για τα NPEs έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά, όπως και άλλες εξελίξεις, όπως η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας.

Βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος έχει προσεγγίσει τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου τους, με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance να επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, και για να δούμε άμεσα κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμα. Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας, μπορεί να μην μεταφράζονται ακόμα σε επιθυμητή αύξηση των όγκων και ενίσχυση του θετικού momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργούν όμως τις συνθήκες για να συμβεί και αυτό μέχρι το τέλος έτους, ειδικά αν η χθεσινή (31/10) διάσπαση (πάνω στο νήμα), της ζώνης 875-880 μονάδων αποδειχθεί έγκυρη.

Τεχνικά τώρα, στο γενικό δείκτη τα πρώτα σημεία στήριξης συνεχίζουν να οριοθετούνται στις 863 (ΚΜΟ 25 ΗΜ), 857 (ΚΜΟ expo 50 ημ), 840 και 810 μονάδες. Η διάσπαση της ζώνης 875-880 μονάδων, αν αποδειχθεί έγκυρη και νέα γραμμή αμύνης, θα ενισχύσει την ανοδική δυναμική του ΓΔ, οριοθετώντας υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 891 και 900 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες. Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2.140 (ΚΜΟ expo 25 ημ), 2.126 (ΚΜΟ 50 ΗΜ expo) 2.102 και 2.080 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2.200 και 2.230 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, Aegean, Titan, Jumbo, Σαράντης και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola, ΟΛΠ, Πειραιώς, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, τα άνω του 1% κέρδη σε Cenergy, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ στηρίζουν τον γενικό δείκτη, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.

 

 

 

capital.gr