Πτώση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Με πτώση κινείται σήμερα το Brent και το αμερικανικό αργό μετά τα σχέδια των ΗΠΑ να αγοράσουν πετρέλαιο για το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR) αλλά και από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά και προκαλούν ανησυχίες για την προσφορά.

Στο μεταξύ, τα οικονομικά αποτελέσματα στην Κίνα, που ήταν χειρότερα του αναμενόμενου, δεν κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές, με την αγορά να εστιάζει αντ’ αυτού στην υψηλότερη απόδοση των διυλιστηρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα – καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Το brent χάνει 0,56% στα 74,82 δολάρια και το WTI 0,45% στα 70,78 δολάρια.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αγοράσει 3 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου για το Στρατηγικό Απόθεμα για παράδοση τον Αύγουστο και ζήτησε να υποβληθούν προσφορές έως τις 31 Μαΐου.

«Η αγορά πήρε ώθηση από τις προσδοκίες ότι η επαναγορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ για το στρατηγικό απόθεμα θα συνεχιστεί εάν οι τιμές του αμερικανικού αργού πέσουν κοντά ή κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 18,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης.

«Η ζήτηση στην Κίνα συνεχίζει να παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Τα στοιχεία για τις μεταφορές δείχνουν αυξημένη χρήση αυτοκινήτων, ενώ τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια αυξάνονται», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.

Την περασμένη εβδομάδα, τα futures του Brent και του αμερικανικού αργού υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και των κινδύνων χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου.

Οι δείκτες αναφοράς κατέγραψαν για τελευταία φορά παρόμοιο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη στηρίχθηκαν από τις ανησυχίες για την προσφορά που προέρχονται από τις πυρκαγιές στον Καναδά.

Το φυσικό αέριο κινείται πτωτικά 1,12% στα 31,95 ευρώ.