Μεικτά πρόσημα στις τιμές πετρελαίου – Άνοδος για φυσικό αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Υποχωρεί η τιμή του Brent μετά τις συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο που βοήθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της αγοράς για διευρυμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ παραμένουν οι φόβοι για τις προοπτικές παράτασης της διάρκειας των υπαρχόντων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούν 3 σεντς, ή 0,03%, στα 88,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ενισχύονται κατά 7 σεντς ή 0,08%, στα 82,70 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαπραγματευτές της Χαμάς έφυγαν από το Κάιρο αργά τη Δευτέρα για να διαβουλευθούν με την ηγεσία της, μετά από συνομιλίες με μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου σχετικά με μια απάντηση σε μια σταδιακή πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Η αντιπροσωπεία αναμένεται να υποβάλει έκθεση εντός δύο ημερών, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στη θαλάσσια κυκλοφορία νότια της βασικής εμπορικής οδού της Διώρυγας του Σουέζ έχουν διατηρήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου και θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου εάν υπάρξουν διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου.

Οι Χούθι στόχευσαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και το ελληνόκτητο σκάφος «Κυκλάδες» στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας που ευθυγραμμίζεται με το Ιράν, Γιαχία Σαρέα, σε τηλεοπτική ομιλία νωρίς την Τρίτη.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές παρακολουθούν αυτή την εβδομάδα την αναθεώρηση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με τον επίμονο πληθωρισμό να μειώνει τις προσδοκίες της αγοράς για τυχόν μειώσεις επιτοκίων, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δολάριο ΗΠΑ και να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Ορισμένοι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Την ίδια στιγμή η  ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου ενισχύεται κατά 2,27% στις 28,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.