Γιάννης Καραγιάννης: «Είμαι στρατευμένος στην εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση»

από Team MyPortal.gr
sms

Για τα γενικότερα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, τους νέους στόχους για τον Δήμο Λαγκαδά αλλά και τα προσωπικά πολιτικά του σχέδια μίλησε στην εφημερίδα του MyPortal.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.

Ναι ή όχι στην απλή αναλογική στους Δήμους;

Σε μια περίοδο που απαιτείται περισσότερο από ποτέ η πολιτική σταθερότητα και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση χωρίς επαρκή προηγούμενο διάλογο και φυσικά χωρίς συναίνεση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό αυτό. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών, θεωρώ ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει ουσιαστικά ζητήματα στη διακυβέρνηση των Δήμων, οδηγώντας σε λειτουργική αναποτελεσματικότητα.

Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης δεν αρνούνται την ανάγκη για μεταρρύθμιση. Αντίθετα, η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει έγκαιρα προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, πέντε βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να βρεθεί η αυτοδιοίκηση, σε στενή συνάρτηση με την αποκέντρωση, στο επίκεντρο μιας συνολικής και ριζικής διοικητικής μεταρρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μου είναι ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική δεν πρέπει να θολώνει τις γενικότερες αλλαγές που φέρνει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», οι οποίες είναι πολλές και καθοριστικές για την αυτοδιοίκηση.

Μπορεί να διοικηθεί ένας Δήμος με τέτοια έκταση και τόσα πολλά χωριά; Μήπως ήρθε η ώρα για νέα αλλαγή στον αυτοδιοικητικό χάρτη;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διοίκηση ενός Δήμου με τεράστια έκταση και ανομοιογενή χαρακτηριστικά έχει προβλήματα πολλά και πολύπλοκα. Στον Δήμο Λαγκαδά υπάρχει αστικός ιστός, αγροτικές περιοχές, ορεινός όγκος, εθνικές αρτηρίες και αγροτικοί δρόμοι. Το πρόβλημα ξεκινά από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα των αστικών Δήμων, με αποτέλεσμα πολλά ζωτικής σημασίας ζητήματα να μην έχουν καν προβλεφθεί: οι τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, τα προβλήματα ύδρευσης–αποχέτευσης, τα σημαντικά θέματα συγκοινωνίας, διαχείρισης απορριμμάτων και πυροπροστασίας. Κατά τη γνώμη μου, αποσπασματικές αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη δεν αρκούν, για να δώσουν λύση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου με κύριο άξονα τη βελτίωση της νομοθεσίας για την άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων, τη διοικητική υποστήριξη των ορεινών και περιφερειακών Δήμων και, φυσικά, την ενίσχυση των κριτηρίων ορεινότητας και έκτασης στην κατανομή των πόρων.

Περιγράψτε μας τον στρατηγικό σας στόχο για την περιοχή;

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση, είχα πάντα ως σταθερή προτεραιότητα την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και την υλοποίησή του βήμα–βήμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη κάθε νοικοκυριού στην καθημερινότητά του. Κύριος στόχος μου ήταν και είναι να αναδειχθεί το γεγονός ότι ένας περιφερειακός Δήμος, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να διεκδικήσει έργα υποδομής που θα αποτελέσουν βάση ανάπτυξης για την περιοχή.

Η επένδυση στις υποδομές ξεκίνησε από την πρώτη μου θητεία ως Δημάρχου το 2002, με την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην πόλη του Λαγκαδά, την κατασκευή οκτώ (8) νέων σχολικών κτιρίων και τη λειτουργία κλειστών γυμναστηρίων στις κοινότητες του καποδιστριακού τότε Δήμου. Σήμερα συνεχίζεται σταθερά, καθώς απέδωσε καρπούς η πολυετής προσπάθεια για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Λουτρών, η οποία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και προχωρά. Σημαντικά αποχετευτικά έργα στο Ζαγκλιβέρι και στον Άγιο Βασίλειο βρίσκονται σε εξέλιξη, δημοπρατείται η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στον Σοχό, ενώ ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση των προτάσεων για τα αποχετευτικά δίκτυα Ασσήρου, Κολχικού και Λαγυνών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποδοθεί στους συνδημότες μας ένας σημαντικός νέος χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας με τη λειτουργία του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη.

Και φυσικά, κορωνίδα όλων των διεκδικήσεων των προηγούμενων χρόνων που σήμερα ωρίμασαν και υλοποιούνται, η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη του Λαγκαδά. Ο Λαγκαδάς είναι η πρώτη πόλη εκτός των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων που λαμβάνει φυσικό αέριο. Είναι, επίσης, η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Συνεχείς, όμως, είναι και οι ενέργειες για την ενίσχυση των δομών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί ο Δήμος Λαγκαδά, γιατί πιστεύω πως ένας σύγχρονος Δήμος απαιτείται κυρίως να έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τις δομές του κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου, σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, ενώ είναι ήδη σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας, ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στη χώρα.

Γιατί η περιοχή παραμένει σε αναπτυξιακή υστέρηση συγκριτικά με άλλες της Θεσσαλονίκης; Είναι πραγματικότητα και γιατί ή είναι μια λαθεμένη αντίληψη;

Είναι αλήθεια ότι απουσιάζει ένας κεντρικός, εθνικός σχεδιασμός που θα επέτρεπε την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας και περιοχών όπως η ευρύτερη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ο τόπος μας έχει πολλές δυνατότητες, τις οποίες αναδεικνύουμε καταθέτοντας νέες προτάσεις, διεκδικώντας έργα και υποδομές, ώστε ο Δήμος μας να λάβει τη θέση που του αξίζει και μπορεί να υποστηρίξει ως περιφερειακός πόλος ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη.

Πέρα, όμως, από την προσωπική προσπάθεια που ο καθένας μας καταβάλλει, χρειάζεται σίγουρα η έμπρακτη βούληση της πολιτείας, η οποία μπορεί με νομοθετικές παρεμβάσεις να στηρίξει ένα ρεαλιστικό πλάνο ανάπτυξης για τους περιφερειακούς Δήμους. 

Ξεκινάει μια εκλογική χρονιά με πολλά σενάρια να ακούγονται. Έχετε κάνει τρεις θητείες ως Δήμαρχος Λαγκαδά. Ποια είναι τα πολιτικά σας σχέδια;

Μπαίνουμε σταδιακά σε μια παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδο. Οι εννέα μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολλοί, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν και οι βουλευτικές εκλογές. Τα σενάρια όλο αυτό το διάστημα θα είναι λογικά πολλά. Αυτήν τη στιγμή η δική μου βούληση και υποχρέωση είναι να υπηρετήσω του πολίτες του Δήμου Λαγκαδά και αυτό θα συνεχίσω να κάνω δουλεύοντας για την ολοκλήρωση των στόχων που έχουμε βάλει ως διοίκηση.

Για ένα μπορώ να σας βεβαιώσω αυτήν τη στιγμή, ότι είμαι και θα παραμείνω πολιτικά ενεργός, στρατευμένος στην εθνική προσπάθεια, για να βγει η χώρα μας από την κρίση.

Τις τελικές μου αποφάσεις θα τις λάβω στον κατάλληλο χρόνο με ένα και μόνο κριτήριο: από ποιο μετερίζι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στον τόπο και τους συμπολίτες μου.