Βίκυ Νάκου: «Εκτός Μνημονίων αλλά εντός δεσμεύσεων η χώρα»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην οικονομία αλλά και τη «Συμφωνία των Πρεσπών» ασκεί η Βίκυ Νάκου, μέλος της ΠΕ της ΝΔ και αν. γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας. Παράλληλα, εξηγεί το πρόγραμμα της ΝΔ και πώς θα επιτύχει τη μείωση των φόρων.

Όλα δείχνουν πως θα διεκδικήσετε για πρώτη φορά τον σταυρό των συμπολιτών σας στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Είστε έτοιμη για την αναμέτρηση αυτή;

Η απόφαση για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων αποτελεί αποκλειστική τελική επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ.Κυριάκου Μητσοτάκη. Εγώ αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες της παράταξης μου κάθε μέρα, μέσα στην κοινωνία με τους πολίτες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μου έδωσε την ευκαιρία ως αναπληρώτρια Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος να έχω την ευθύνη να επικοινωνώ τις πολιτικές και το πρόγραμμα της μεγάλης λαϊκής και δημοκρατικής παράταξής μας και, πιστεύω, πως αυτό προσπαθώ να το κάνω με αφοσίωση και πίστη. Η εμπειρία μου, ως Αντιπροέδρου των Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργάζομαι 28 χρόνια, και το γεγονός ότι εργάζομαι από έφηβη αποτελούν στοιχεία που προσδιορίζουν τη σχέση μου με τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας. Νομίζω πως αυτά τα χαρακτηριστικά ταυτοποιούν μια διαφορετική προσέγγιση άσκησης πολιτικής. Η ευθύνη της εκπροσώπησης, τα πολύ δύσκολα χρόνια που διανύουμε, απαιτούν άλλες συμπεριφορές, ώστε να ξαναγίνει η πολιτική διαδικασία συμμετοχική. Σε αυτήν τη διαδρομή βαδίζω με μοναδική μου έγνοια τα προβλήματα της πόλης μας, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμη να δώσω τη μάχη, αν μου ζητηθεί, για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. Είμαι απολύτως βεβαία πως τα νέα πρόσωπα και οι φρέσκες ιδέες σε συνδυασμό με την αγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα θα σφραγίσουν το νικηφόρο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Πότε κρίνετε πως μπορεί να στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές;

Έχουμε μία κυβέρνηση που πολύ δύσκολα θ’ αφήσει την εξουσία, διότι η αγάπη της για την «καρέκλα» είναι υπεράνω όλων. Άλλωστε, και μόνο η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ το αποδεικνύει περίτρανα, αφού απέχουν πολύ οι καταστατικές και πολιτικές τους θέσεις, αλλά προκειμένου να μην αφήσουν μέρα της εξουσίας «χαμένη» κάνουν τις κυβιστήσεις τους με τεράστια ευκολία. Δείτε πως λειτούργησαν στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Πραγματικά, όσο πιο σύντομα συμβεί, τόσο καλύτερα για όλους μας και κυρίως για την Πατρίδα, καθώς οι πολιτικές τους την απαξιώνουν τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 χρόνια κατά την οποία η χώρα δεν βρίσκεται υπό το καθεστώς των Μνημονίων. Δεν είναι κάτι θετικό;

Εκτός μνημονίων αλλά εντός δεσμεύσεων και μάλιστα δυσβάστακτων για τους πολίτες! Για όλους μας! Νομίζω πως η κυβέρνηση αυτή απλώς ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο μνημόνιο, που η ίδια υπέγραψε, και διατηρεί αυτήν τη στιγμή ένα άτυπο 4ο μνημόνιο, με το οποίο περικόπτονται οι συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά και έρχονται μέτρα 5.2 δις. και με σκληρή και διαρκή εποπτεία για τα επόμενα πολλά χρόνια. Μόνο ο κ.Τσίπρας είδε την όποια έξοδο, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το αφήγημα των εκλογών του 2015. Μόνο που τότε έλεγε πως θα καταργήσει το μνημόνιο «μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο» και πριν από λίγες μέρες από την Ιθάκη έστελνε μόνος του το μήνυμα που ο ίδιος και μόνο πιστεύει. Γιατί είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε την Οδύσσεια και το γεγονός πως ο Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη χάνοντας όλους τους συντρόφους του. Έτσι κι ο πρωθυπουργός μίλησε για έξοδο από τα μνημόνια χωρίς τον ελληνικό λαό μαζί του.

Ο κ.Τσίπρας στην 83η ΔΕΘ θα υπογράψει το «διαζύγιο» του με τους πολίτες, αφού αυτός ο πρόσκαιρος «πολιτικός γάμος» ήταν λευκός, χωρίς αλήθεια και φιλολαϊκή πολιτική αλλά γεμάτος από ψέματα και υποκρισία. Και ξέρετε, το οδυνηρό τέλος του κ.Τσίπρα θα έλθει, όπως πρέπει και οφείλει το δημοκρατικό πολίτευμα: στις εκλογές με τη συντριβή της χειρότερης κυβέρνησης από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Πώς θα μπορέσει η ΝΔ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται, όπως λέτε, σε καθεστώς εποπτείας και μετά από την έξοδο από τα Μνημόνια, να μειώσει τους φόρους; Θα προχωρήσετε σε μονομερείς ενέργειες;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σαφές κοστολογημένο πρόγραμμα, στο οποίο ο πρόεδρός μας έχει εργαστεί εντατικά και το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της εποχής αλλά και των πολιτών. Μακριά από ψεύτικες υποσχέσεις και «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», όπως κάνουν με ιδιαίτερο ζήλο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ με τον κ.Τσίπρα σε πρώτο ρόλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να ξαναγίνει δημιουργική η χώρα και θα το κάνουμε χωρίς καθυστερήσεις, γιατί το πρώτο μέλημά μας είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Για παράδειγμα, το ΦΠΑ στην εστίαση εμείς με την κυβέρνηση Α.Σαμαρά το μειώσαμε στο 13% χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους δανειστές και χωρίς να απομακρυνόμαστε από το τότε πρόγραμμα που είχε η χώρα. Ο κ.Τσίπρας όχι μόνο το αύξησε φέρνοντας τεράστια προβλήματα σε όλους, επιχειρηματίες και πολίτες, αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο για την επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις και να αυξάνονται οι άνεργοι. Διότι, αν θεωρεί ο κ.Τσίπρας ότι ελαττώθηκε η ανεργία με τη μερική απασχόληση και τις αποδοχές των 200€, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Και ακόμη ένα παράδειγμα αποτελεί ο ΕΝΦΙΑ, που σε δυο χρόνια θα μειωθεί 30%, όπως έχει ήδη εξαγγείλει από πέρυσι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο φόρος που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως ήταν άδικος και θα τον καταργούσε, αλλά τουναντίον και τον αύξησε και περιόρισε τις δόσεις από 6 σε 5. Δεσμευόμαστε, επίσης, για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από 29% σε 20% σε 2 χρόνια, και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%. Εμείς θα δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία 5ετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π., καθώς και για αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ. Με στόχο τη διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.

No Comments Yet

Comments are closed