Τρία κέντρα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Επιτάχυνση για τη Θεσσαλονίκη και την εδραίωση του ρόλου της ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας με διεθνή ακτινοβολία, συνιστά το τρίπτυχο των επενδυτικών project που βρίσκεται στην αφετηρία και φέρουν έντονα χαρακτηριστικά μετάβασης της τοπικής οικονομίας στην εποχή της Ψηφιακής Επανάστασης και μάλιστα με κομβικό ρόλο!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στην τελευταία του συνεδρίαση, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας- Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματος παραχώρησης 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το διεθνές πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας Thess INTEC.

Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας για την εθνική οικονομία συμβάλλοντας στην προσέλκυση επενδύσεων σε θέσεις έρευνας και τεχνολογίας από το εξωτερικό.

Ήδη η σχετική ομάδα εργασίας προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες, υπό το συντονισμό του Υφυπουργού Εσωτερικών, ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα των δύο ετών και να μην καθυστερήσει το όλο εγχείρημα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΖΚ Δρ. Κυριάκος Λουφάκης εκπροσωπώντας το Δ.Σ. «Τα μεγάλης κλίμακας οργανωμένα  τεχνολογικά πάρκα αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο σύνδεσης έρευνας με παραγωγή και ταυτόχρονα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία, καθώς επιτυγχάνεται η σύνδεση και ενδεχομένως η χρηματοδότηση των startups, αλλά και των spinoff των ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων  από τις ώριμες επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες στους ίδιους χώρους του πάρκου. Η δυνατότητα αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική προσπάθεια ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας και της αναστολής του γνωστού πλέον φαινομένου “brain drain”

Και ενώ το εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας έχει μπει στη δική του τροχιά υλοποίησης, στα 14 κέντρα καινοτομίας που διατηρεί η Cisco, ανά τον κόσμο, θα προστεθεί ένα ακόμα, στη Θεσσαλονίκη. Πρόθεση της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής παγκοσμίως είναι να θέσει σε λειτουργία το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη μέσα στους επόμενους οκτώ με δέκα μήνες. Τα οφέλη φυσικά θα είναι πολλαπλάσια από τα περίπου 12 εκατ. ευρώ, που σκοπεύει να επενδύσει η εταιρεία για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου τα πρώτα πέντε χρόνια.

Ήδη γνωστή είναι η απόφαση του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

H Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του CEO της Pfizer , δρος Άλμπερτ Μπουρλά. Αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια και όχι κριτήριο επιλογής, αφού σε τέτοιο επίπεδο διεθνούς επιχειρείν, συναισθηματισμοί δεν χωρούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Μακεδονίας” η επιλογή πραγματοποιήθηκε έπειτα από το ενδελεχή αξιολόγηση της χώρας ως προς τις δυνατότητες που παρέχει σε τεχνογνωσία στον τομέα ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ η εταιρεία εξέτασε και τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Κρήτης, αλλά κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και ο μεγάλος αριθμός ταλαντούχων ανθρώπων στον τομέα αυτόν που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, και η νευραλγική θέση της Θεσσαλονίκης στο γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων.

Καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση έπαιξε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Αυγούστου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μεταξύ της chief technology officer και άλλων στελεχών της Pfizer και φορέων της πόλης (μεταξύ αυτών ο τότε πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, καθηγητές της Ιατρικής και της Πολυτεχνικής, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κ. Λουφάκης, εκπρόσωποι του ΕΚΕΤΑ και spin off εταιρειών, του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος κτλ.

(από το Newsletter του ΤΕΕ/ΤΚΜ)