Στρεβλή Εθνο-γένεση με υπογραφή Ελλάδας

Ευθυμίου Κώστας

του Κώστα Ευθυμίου

Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη του Κυβερνητικού Προγράμματος της Ν.Δ. για την Ενέργεια, Νομικός, Ειδικευμένος στην οργάνωση & λειτουργία αγορών ενέργειας & επιχειρηματίας ΑΠΕ, Ένα από τα Στελέχη στο Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ.

Κάθε επίπλαστη εθνο-γένεση προϋποθέτει ένα ισχυρό ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Στον εθνολογικό αχταρμά των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των Σκοπίων, η προσπάθεια εθνο-γένεσης εντόπισε στην αρχαία Μακεδονία και το Μεγάλο Αλέξανδρο τα σύμβολα που θα μπορούσαν να συγκεράσουν τις ετερόκλητες εθνοτικές ομάδες.

Η χρυσή ιστορία – ακόμα και η ψεύτικη – μπορεί να ενώσει και να φουσκώσει τα στήθη με «εθνική υπερηφάνεια» και τα μυαλά με μπόλικο αλυτρωτικό αέρα κοπανιστό…

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ΠΟΤΕ δεν επικαλέστηκε ότι οι κάτοικοι του κρατιδίου έχουν ή επιθυμούν οποιαδήποτε σύνδεση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία Ελληνική ιστορία.

Το ιδεολόγημα του σκοπιανού αλυτρωτισμού βασίζεται στη στρεβλή και ανιστόρητη άποψη ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αλλά πολέμιοι αυτών.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς αυτή η στρεβλή προσέγγιση (που βρίσκεται στην καρδιά του αλυτρωτισμού) να αναφερθεί ρητά και να εξαλειφθεί με την υπογραφή και των Σκοπίων, κάτι τέτοιο δεν περιλήφθηκε στη συμφωνία.

Στο αρ. 7 συνομολογείται ότι η αντίληψη των δύο πλευρών για το ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» είναι διαφορετική.

Προσδιορίζεται λοιπόν ότι οι όροι αυτοί για την Ελλάδα παραπέμπουν στον Ελληνικό πολιτισμό, στην ιστορία, στην κουλτούρα και στην κληρονομιά μας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εδώ, έπρεπε ρητά να προστεθεί η αναφορά και στην αρχαία Μακεδονική ιστορία ως τμήμα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας κλπ. Έτσι θα αποκόπτονταν κάθε απόπειρα στρεβλής διασύνδεσης των σύγχρονων κατοίκων του κρατιδίου με την αρχαία Μακεδονία και το Μεγάλο Αλέξανδρο.

Αντίθετα, με τη διατύπωση που συμφωνήθηκε από τον κ. Κοτζιά, ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων συνεχίζει να έχει έρεισμα στην αρχαία Μακεδονική ιστορία.

Θα αντιτείνει κάποιος λογικά ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Σκοπιανοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν επικαλούνται ότι η γλώσσα τους είναι παρόμοια των αρχαίων Μακεδόνων. Δέχονται την σλαβική επιρροή πάνω στη γλώσσα τους μέσα στον ρου της ιστορίας τους. Αλλά εμμένουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και επικαλούνται αρχαιο-μακεδονική καταγωγή.

Μάλιστα, είναι αρκετά διορατικοί να κατανοούν ότι, αφού «κέρδισαν» την αναγνώριση της «μακεδονικής εθνότητας» και πήραν την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», σε λίγο καιρό όλοι στον πλανήτη θα συνδέσουν θυμικά καθετί το μακεδονικό με τη δική τους χώρα και τη δική τους «ιστορία».

Ενώ λοιπόν το αρ. 7 της συμφωνίας θα έπρεπε να εκριζώνει την ιστορική διαστρέβλωση που αναφέρεται παραπάνω, δεν προβαίνει σε καμμιά τέτοια διασαφήνιση.

Αντίθετα, με τη συμφωνία η Ελλάδα επέτρεψε την εθνο-γένεση των «μακεδόνων», αφού παραχώρησε «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Κάτι που ποτέ καμμιά Ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν αποδέχθηκε, μέχρι την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Και το μείζον πρόβλημα είναι ότι την επέτρεψε πάνω σε διαστρεβλώσεις που εμμένουν και απειλούν μεσο/μακρο-πρόθεσμα τη σταθερότητα στην περιοχή.

No Comments Yet

Comments are closed