Στ. Κούλογλου: Η Γερμανία έκανε στροφή υπέρ της γλυφοσάτης γιατί κανείς δεν θέλει να δυσαρεστήσει το Βερολίνο

από Team MyPortal.gr
sms

Στην καθοριστική θέση της Γερμανίας ως προς τη μη απαγόρευση της γλυφοσάτης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου,«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», δήλωσε ο έλληνας ευρωβουλευτής στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, μετά την έγκριση από τη μόνιμη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, την Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων να συνεχίσει η κυκλοφορία της γλυφοσάτης στις ευρωπαϊκές καλλιέργιες για επιπλέον 5 χρόνια».

.Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ,.Κούλογλου, σημειώνεται πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα».

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».

Τα κράτη που αντιτάχθηκαν στην επέκταση της χρήσης της ουσίας είναι κυρίως κράτη της δυτικής Ευρώπης. «Πρόκειται για κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η περιβαλλοντική συνείδηση και η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ανεπτυγμένες αξίες. Τα νέα κράτη-μέλη, της ανατολικής Ευρώπης, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση, ενώ τείνουν να υποστηρίζουν την Γερμανία, διατηρώντας τη λογική των κρατών-δορυφόρων που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης», προσθέτει.

Ο κ. Κούλογλου καταλήγει στο πολιτικό συμπέρασμα ότι «αυτή την περίοδο, η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν δέχεται τις πιέσεις που θα έπρεπε, ούτε υφίσταται κάποιο πολιτικό κόστος. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει στάση, ταυτιζόμενη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ