Σ. Φάμελλος: Ήπια και γρήγορη επίλυση του θέματος με τους δύο στρατιωτικούς

από Team MyPortal.gr
sms

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ζητήσουμε ήπια και γρήγορη επίλυση του θέματος με τους δύο στρατιωτικούς», δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με στόχο την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία σε μία κατεύθυνση εντάσεων -που δεν αφορά μόνο τους στρατιωτικούς, αλλά και το Αιγαίο και τις ΑΟΖ- δεν είμαστε μία διαταραγμένη χώρα, είμαστε μία πολύ ήρεμη χώρα και από αυτήν την άποψη θέλουμε να κατανοήσει και η Τουρκία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συμβάν αυτό για άλλους σκοπούς, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Φάμελλος, εξηγώντας πως το μεθοριακό συμβάν «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμούς ή για διεθνή πολιτική, είναι ένα τοπικό συμβάν που λυνόταν πάντοτε στο πλαίσιο της επικοινωνίας των δύο χωρών και των αντίστοιχων προϊσταμένων των υπηρεσιών αυτών και θα πρέπει να λυθεί με ηρεμία και γρήγορα, χωρίς να δημιουργήσει διπλωματικό ζήτημα, ή άλλο διεθνές ζήτημα έντασης».

Σημείωσε, δε, πως η ελληνική πλευρά ζήτησε και έχει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς «λέμε ξεκάθαρα για όλα τα ζητήματα ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτή την άποψη διεκδικούμε και περισσότερη προσοχή και περισσότερες παροχές και στήριξη στην πολιτική που ασκούμε στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας», ο κ. Φάμελλος είπε: «Εμείς τηρούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε την εθνική στάση. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική και με τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να έχουμε ενιαία στάση και έκφραση και να μην ψάχνουμε να κάνουμε ψεύτικη αντιπολίτευση».

«Novartis: Όχι σε καθυστερήσεις με όχημα διαδικαστικά ζητήματα»

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis, ο αν. υπουργός παρατήρησε πως από τις πρώτες συζητήσεις διαφαίνεται μία προσπάθεια «να μεγεθύνουν τον χρόνο παραμονής της υπόθεσης στην προανακριτική επιτροπή, με διαδικαστικά ζητήματα».

«Ο μεγαλύτερος σκόπελος αυτής της επιτροπής είναι να μην καθυστερήσει σε διαδικαστικά και δικονομικά, πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής η επιτροπή ως προς το αποτέλεσμά της, για να συνεχιστεί στο επίπεδο των δικαστικών αρχών η απόδοση ευθυνών», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Πολιτικά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν ήθελαν να είναι εντάξει, ας είχαν κόψει το πάρτι στον χώρο του φαρμάκου, ας είχαν κάνει τη δημόσια υγεία πιο φιλική προς τον πολίτη και τον ασθενή και πιο φθηνή όσον αφορά τις υπερτιμολογήσεις και το πάρτι παροχών, που γινόταν στο φάρμακο. Όλοι το ξέραν κι όλοι σιωπούσαν».

«Η κοινωνία απαιτεί την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση σκανδάλων. Το θέμα της Novartis και του φαρμάκου είναι αποδεδειγμένο σκάνδαλο, το αποδέχονται και από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Αυτό που δυστυχώς δεν αποδέχονται είναι την πολιτική ευθύνη, διότι αυτοί το συντήρησαν. Θα δούμε τις ποινικές ευθύνες, όπου πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος κρίνεται στο αν οι πολίτες θα ενημερωθούν γρήγορα, δημοκρατικά και με διαφάνεια για το τι τελικά έγινε και ποιος ευθύνεται κι εμείς πρέπει να περιφρουρήσουμε και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» εξήγησε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 εκτίμησε πως «η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του εθνικού προϊόντος θα συμβεί και μέσα στο 2018, πολύ νωρίτερα από την έξοδο από το πρόγραμμα», ενώ «η άσκηση περισσότερο αυτόνομων πολιτικών μετά τον Αύγουστο του 2018 θα επιτρέψει να αναδιανεμηθεί το προϊόν της εργασίας στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία θέλει να βελτιωθεί η καθημερινότητά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ