Νέα δημοσκόπηση- ίδια ευρήματα…

Γράφει για το myportal.gr o δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης

Μία θαυμαστή ομοιογένεια παρουσιάζουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων τριών μηνών. Υπάρχουν τα σταθερά στοιχεία, όπως η μεγάλη υπεροχή της ΝΔ, που είναι πάνω- κάτω στις 10 μονάδες, η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του 20%, το πέρασμα του ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατικής Συμπαράταξης+Ποτάμι/ Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση, μπροστά από την Χρυσή Αυγή και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Αυτά βλέπουμε να επαναλαμβάνονται και στη δημοσκόπηση της MRB, που δημοσιεύθηκε χτες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πραγματικά κάνουν μεγάλη εντύπωση. Για παράδειγμα η συντηρητική στάση των πολιτών απέναντι στις πρόωρες εκλογές. Παρότι αποδοκιμάζουν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με κάθε ευκαιρία, ελάχιστοι (μόλις το 23%) ζητούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εδώ φαίνεται κυριαρχεί η άποψη ότι είναι σημαντικότερο να έχουμε πολιτική σταθερότητα, ακόμη και με την σημερινή αρνητική κυβερνητική επίδοση, παρά να διαταραχθεί η πορεία της χώρας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει δημοφιλία ελαφρά υψηλότερη από τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ποσοστό δημοφιλίας το ίδιο με αυτό της πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ!

Οι ΑΝΕΛΛ παλεύουν κάθε φορά για να πιάσουν ποσοστό ίσο με το όριο εισόδου στην Βουλή και τώρα τελευταία τα καταφέρνουν, παρά τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται ο Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ. Η εξακομματική Βουλή δυσκολεύει την αυτοδυναμία, που μοιάζει να επιτυγχάνεται για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκτίμηση ψήφου κάτι που εξηγεί τις επιθέσεις για το εμπόριο όπλων, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν αυτές αποδίδουν πολιτικά…

Όσοι αναλύουν τις δημοσκοπήσεις διακρίνονται σε δύο «ρεύματα»: το πρώτο θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευτελιστεί πολιτικά, συνεπώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία πτώση, που δεν έχει γυρισμό. Το δεύτερο, αφήνει ακόμη κάποιες πιθανότητες, όχι για θεματική επιστροφή αλλά για μία συγκράτηση δυνάμεων που θα επιτρέψει στον Αλ. Τσίπρα να παραμείνει με ενισχυμένο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και μετά την ήττα του στις εκλογές. Αναμένουμε λοιπόν…

No Comments Yet

Comments are closed