Ν. Κοτζιάς: «Η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα»

«Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για την επίτευξη της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων γα το ονοματολογικό.

Μιλώντας σήμερα σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», ενώ επισήμανε πως κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό. Αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν», εξήγησε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως «υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας».

«Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα», πρόσθεσε διερωτημένος.

Ακόμη, σε ερώτηση για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «Μακεδόνες» και «Έλληνες» την ημέρα της τελετής της υπογραφής, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων να αλλάξει στο μέλλον από μία άλλη κυβέρνηση της γείτονος, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως αυτό είναι αδύνατον, καθώς υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και διεθνή μέτρα,

Καταλήγοντας, ερωτηθείς για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην γειτονική χώρα, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το σύνταγμά τους».

Απαντώντας για τις αλλαγές στα βιβλία, ανέφερε: «Υπάρχει φόβος και μιζέρια για το θέμα των βιβλίων. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε κάτι εκτός από διατυπώσεις».

No Comments Yet

Comments are closed