Κατάμεστο το ΑΠΘ για τον Έλληνα “Αϊνστάιν”, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη

από Team MyPortal.gr
sms

Της Παναγιώτας Καρακούση

 

Ένα από τα πιο «φωτεινά» μυαλά του πλανήτη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο ΑΠΘ και πάνω από 1.500 ακροατές όλων των ηλικιών παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διάλεξη του με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μέλλον τώρα;” εστιάζοντας στην πρόσφατη έκρηξη στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στις επιστημονικές, ηθικές και φιλοσοφικές προκλήσεις και διλήμματα που προκύπτουν από την έκρηξη αυτή.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και στις επιπτώσεις που θα έχει στον άνθρωπο και όχι μόνο. Την εισαγωγή της διάλεξης ανέλαβε η πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικού ΑΠΘ και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας ενώ ο κόσμος υποδέχτηκε τον Έλληνα επιστήμονα με ένα πολύ θερμό και δυνατό χειροκρότημα.

Ο κ. Δασκαλάκης, αν και μόλις 37 ετών, είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο MIT της Βοστώνης, ενώ το όνομα του είναι παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας της λύσης που βρήκε στο γρίφο του NASH για τη θεωρία των παιγνίων, η οποία απασχολούσε τους επιστήμονες για πάνω από 60 χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως  αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98 (Άριστα).

Εξαιρετικά θετική εντύπωση, όμως, προκάλεσε η απάντηση του Καθηγητή σε ερώτηση που διατυπώθηκε από το κοινό για το Σκοπιανό λέγοντας πως: «Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα, αλλά η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητη» με το κοινό να ξεσπά σε ένα δυνατό χειροκρότημα.

Αμέσως μετά το τέλος της διάλεξης, ένα πλήθος φοιτητών βρέθηκε δίπλα του για να βγάλουν  έστω και μία αναμνηστική φωτογραφία μαζί του αλλά και να εκφράσουν τα προβλήματα και τις απορίες τους πάνω σε θέματα πληροφορικής και μαθηματικών.

Ο Έλληνας… Αϊνστάιν δήλωσε χαρακτηριστικά στο Myportal.gr: «Χαίρομαι πολύ που ήρθε ο κόσμος σήμερα να με ακούσει και το θέμα της διάλεξης είναι πολύ σημαντικό. Σκοπός μου ήταν να περιγράψω λίγο την κατάσταση της τεχνολογίας, τους προβληματισμούς που όλοι πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε αλλά και να δώσω μία νότα αισιοδοξίας στους φοιτητές. Νομίζω όλοι πλέον έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας».