Το ΥΠΕΞ Χαιρετίζει τη συμφωνία για εκεχειρία στην Υεμένη

από Team MyPortal.gr
sms

Τη συμφωνία για δίμηνη εκεχειρία στην Υεμένη που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο 2 Απριλίου, χαιρετίζει με ανάρτηση στο Twitter το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Επίσης, στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ (Hans Grundberg), για την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτή τη σύγκρουση.

Τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για δύο μήνες, στην οποία κατέληξαν όλες οι εμπόλεμες πλευρές, ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/4) ο ΟΗΕ, ενώ η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή 24 ώρες αργότερα, οπότε ξεκίνησε και το Ραμαζάνι.

Μάλιστα, και το Ιράν καλωσόρισε την επίτευξη -με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ- μιας κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, μεταξύ της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούθι. Παράλληλα, η Τεχεράνη κάλεσε για την εξεύρεση μιας διαπραγματευτικής λύσης στον επτάχρονο πόλεμο.

Σημειώνεται ότι, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που αποτελούν αντίστοιχα κέντρα επιρροής, των σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων στην περιοχή του Κόλπου, είναι ακραίοι αντίπαλοι, αλλά ενεργοποίησαν άμεσες συνομιλίες την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να διασώσουν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ οι ειρηνευτικές προσπάθειες υπό τον ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη σημείωναν μικρή επιτυχία, πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Υεμένη: Συμφωνία για δίμηνη κατάπαυση του πυρός
Υπενθυμίζεται ότι, σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη για δύο μήνες κατέληξαν όλες οι εμπόλεμες πλευρές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Όπως γνωστοποίησαν την Παρασκευή 1 Απριλίου τα Ηνωμένα Έθνη, η εκεχειρία που είχε ήδη δρομολογηθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Σάββατο 2 Απριλίου, οπότε ξεκινά και το Ραμαζάνι. Στο πλαίσιό της θα επιτραπεί να μπουν στο λιμάνι της Χοντέιντα που ελέγχεται από τους Χούθι, πλοία που μεταφέρουν καύσιμα. Θα γίνονται επίσης πτήσεις από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά σε προκαθορισμένους προορισμούς.

Ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ανέφερε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.

Εδώ και επτά χρόνια, ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά στην Υεμένη τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Υεμένης, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, είχε ανακοινώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΟΗΕ, στόχος της οποίας είναι να αντιμετωπιστεί η πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Οι Χούθι χαιρέτισαν επίσης την εκεχειρία, με ανάρτηση στο Twitter.

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος είπε ότι το Ριάντ απάντησε θετικά στην πρόταση του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης ανέφερε ότι, σε απάντηση των «περιφερειακών και διεθνών πρωτοβουλιών» για κατάπαυση του πυρός, ζητήθηκε να αποφυλακιστούν κρατούμενοι, να ανοίξει το αεροδρόμιο της Σαναά και να επιτραπεί σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα να ελλιμενιστούν στην Χοντέιντα. Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν από τον πρόεδρο της Υεμένης Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Μπιν Μουμπάρακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη -Με δυσκολία επιβιώνουν οι περισσότεροι
Οι Χούθι ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Χάντι, εκδιώκοντάς την από τη Σαναά, στα τέλη του 2014. Λίγους μήνες αργότερα, παρενέβη στον εμφύλιο ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και το 80% του πληθυσμού της χώρας βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να επιβιώσει. Ο συνασπισμός, που ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή και τον εναέριο χώρο της Υεμένης, είχε επιβάλει αποκλεισμό στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εκεί παραδόσεις βασικών αγαθών και καυσίμων.

Οι εμπόλεμες πλευρές συζητούν επίσης την ανταλλαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων. Μεταξύ αυτών είναι 16 Σαουδάραβες, τρεις Σουδανοί και ο αδελφός του προέδρου Χάντι. Η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε το 2020, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του 2018.