Το μήνυμα της ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου για την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών

«Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών καθιερώθηκε πριν από 56 χρόνια για να θυμίζει σε όλους την πολύτιμη συνεισφορά των νοσοκόμων στην κοινωνία. Στις μέρες μας, ωστόσο, μια τέτοια υπενθύμιση πλεονάζει. Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρεθήκαμε λόγω πανδημίας, Ημέρα των νοσηλευτών είναι κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό του εικοσιτετραώρου.
Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι οι στυλοβάτες του Συστήματος Υγείας. Εκείνοι που πολεμούν τον αόρατο εχθρό επί ένα και πλέον χρόνο, πάντα στην πρώτη γραμμή, με όπλα τον παραδειγματικό τους επαγγελματισμό, την ακεραιότητα, την ψυχραιμία, την υψηλή αίσθηση ευθύνης. Εκείνοι που συναισθάνονται απόλυτα πόσο σημαντικό είναι να προάγουν θετικές συμπεριφορές υγείας και μετέχουν ολόθυμα και με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στην εμβολιαστική εκστρατεία. Μολονότι βιώνουν, με μεγάλη μάλιστα ένταση, τον φόβο και την αποθάρρυνση, μολονότι εξουθενώνονται σωματικά και ταλαιπωρούνται ψυχικά από τη συνεχή εγγύτητα με τον θάνατο. Γι’ αυτό και η αυταπάρνηση με την οποία επιτελούν το καθήκον τους προκαλεί τον σεβασμό και τη συγκίνησή μας.
Ημέρα του νοσηλευτή, λοιπόν, είναι κάθε μέρα. Ιδίως αυτό το διάστημα, που χτίζουμε σταδιακά τη συλλογική ανοσία μέσω του εμβολιασμού. Πάντα στις θέσεις τους, σ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριές μας, αταλάντευτα αφοσιωμένοι στη θεραπευτική σχέση, ηθικά δεσμευμένοι στην φροντίδα των ασθενών, δείχνουν και τώρα έμπρακτα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, την εμπιστοσύνη τους προς την επιστήμη. Ο αγώνας τους αλλά και το εμβολιαστικό τους παράδειγμα λειτουργεί και θα λειτουργήσει ως πρότυπο για τους συμπολίτες μας, με τους οποίους τους ενώνει η αμοιβαία υποχρέωση προς τη ζωή.
Όλοι μας, πολίτες και Πολιτεία, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Καθημερινοί μαχητές σε ομαλές υγειονομικές συνθήκες, την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκαν σε ήρωες.
Τους ευχαριστούμε.»
No Comments Yet

Comments are closed