Τι περιμένετε; Μέτρα στη Θεσσαλονίκη, τώρα!

Απο τα πλέον αξιόπιστα εργαλεία εκτίμησης της εξέλιξης της πανδημίας είναι το ερευνητικό πρόγραμμα υπολογισμού του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης που υλοποιεί διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε αύξηση κατα 70% στη συγκέντρωση του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης ενώ αν συγκριθεί η μέση τιμή της τελευταίας εβδομάδας με εκείνη της 18-21 Ιανουαρίου τότε έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 345%

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, επικεφαλής του προγράμματος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δηλώνει.  Όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε τον Νοέμβριο επειδή δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο αυστηρά μέτρα.  Η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που εφαρμόζει το επιτυχημένο μοντέλο πρόβλεψης των κρουσμάτων, προειδοποιεί: βάσει μοντέλων θα χρειαστεί αυστηροποίηση των μέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν. Τα δεδομένα λόγω μεταλλάξεων, ψύχους και της εποχής που ευνοεί τη μετάδοση είναι αρνητικά. Τι άλλο περιμένουν οι αρμόδιο για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα; Τώρα πρέπει να φανεί αν μάθαμε όταν πάθαμε. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ακόμη έναν Νοέμβριο και Δεκέμβριο.  Αυστηροποίηση των μέτρων τώρα!

 

No Comments Yet

Comments are closed