Τι περιμένει να κερδίσει ο Τσίπρας με την πρόταση μομφής

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Στην πολιτική δύο κινήσεις έχει αποδειχθεί πως έχουν μικρότερα πολιτικά και επικοινωνιακά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα: ο ανασχηματισμός και η πρόταση δυσπιστίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης γνωρίζοντας φυσικά πως θα απορριφθεί και πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την υποστηρίζει θα βγει ενισχυμένη, συσπειρωμένη. Σε μια συγκυρία μάλιστα που η κοινοβουλευτική ομάδα είχε μάλλον απροθυμία να στηρίξει επιλογές εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, όπως των κυρίων Στυλιανίδη ή Γεραπετρίτη.

Πάντα όμως σε αυτές τις περιπώσεις οι πολιτικοί στόχοι είναι παράλληλοι και συμπληρωματικοί και όχι αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα.

1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να θέλει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των επιπτώσεων και της αδυναμίας διαχείρισης της κακοκαιρίας.  Οι ευθύνες και οι αδυναμίες είναι δεδομένες και αφορούν ασφαλώς και την κυβέρνηση και μάλιστα σε έναν τομέα, το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», που αποτέλεσε σημαία του πρωθυπουργού.  Μάλιστα φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, εκεί όπου δεν υπάρχει στο κάδρο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και θα έχει το «μονοπώλιο» στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

2ον. Θέλει να στείλει το μήνυμα πως εννοείς το αίτημα για πρόωρες εκλογές δεδομένου ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις και οι εσωτερικές αδυναμίες του κόμματός του το καθιστούν περισσότερο επικοινωνιακό και πολύ λιγότερο ουσιαστικό.

3ον. Η πρόταση έρχεται μια ημέρα μετά από τη δημοσίευση δημοσκόπησης που αποτυπώνει ότι το ΚΙΝΑΛ πλησιάζει και μάλιστα απειλητικά το ΣΥΡΙΖΑ.  Έψαχνε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια πολιτική κίνηση ώστε να συσπειρώσει το χώρο του και να επιχειρήσει να απαντήσει στην άνοδο του ΚΙΝΑΛ.  Θέλει να ακούσει τους βουλευτές του τρίτου κόμματος να ψηφίζουν “υπέρ” της πρότασής του.

4ον. Βάζει, προσωρινά σίγουρα, στο περιθώριο τα εσωκομματικά προβλήματα που έχουν προστεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρότασή του για ανοικτές εσωκομματικές εκλογές διαδικασίες.  Η ανακωχή και η εικόνα σύσσωμης της κοινοβουλευτικής του ομάδας να τον χειροκροτεί θα του δώσει χώρο και χρόνο για τα επόμενα βήματά του και σε αυτό το πεδίο.