Τι λείπει από το αεροδρόμιο Μακεδονία;

Η ουσιαστική αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών του αεροδρομίου Μακεδονία είναι πλέον γεγονός.
Ο διάδρομος που επεκτάθηκε μέσα στον Θερμαϊκό φέρνει τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στη Θεσσαλονίκη. Έντεκα αεροπορικες εταιρείες, μεταξύ αυτών British airways και air France, θα προσγειώνονται στο «Μακεδονία»
Το νέο terminal είναι έτοιμο και θυμίζει σίγουρα ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Η δυνατότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού πολλαπλασιάζεται και αυτό σημαίνει ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη. Ο κύκλος εργασίας σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας στην Μακεδονία διευρύνεται και έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε η γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή να βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Είναι γνωστό πως μια χώρα αναπτύσσεται μόνο όταν αποκτήσει άρτιες υποδομές και μάλιστα έργα που συνδυάζονται
Αυτό ακριβώς είναι το αδύνατο σημείο στην πόλη μας. Κανένα έργο, από τα ελάχιστα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, δεν συνδυάζεται.
Αυτό αποδεικνύει και την έλλειψη ενός συνολικού σχεδιασμού ή ενός οράματος για την πόλη που θα φέρει τη Θεσσαλονίκη σε άλλη εποχή.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Αττική οδός καταλήγει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το ίδιο και το μέτρο μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Χώρος φωτεινούς σηματοδότες, χωρίς ουρές ταλαιπωρίας, χωρίς καθυστερήσεις.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ίδιο δεν συμβαίνει στην πόλη μας.
Ο επιβάτης βγαίνει από το αεροδρόμιο και το μέσο μεταφοράς που επιλέγει θα σταματήσει αμέσως σε φωτεινό σηματοδότη. Ο δρόμος δυο λωρίδων, με χόρτα στις άκρες, ελαφρά διαγραμμιση και αναμονή στο φανάρι.
Εφόσον ο αριθμός των επιβατών αυξηθεί, ο υπάρχον δρόμος και ο πρώτος κόμβος (που οδηγεί προς Περαία) θα προκαλέσει ουρές αυτοκινήτων. Μια εικόνα που σίγουρα δε θυμίζει μια σύγχρονη πόλη και η πρώτη εικόνα του επισκέπτη θα είναι αναχρονιστική.
Άρα, η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμβου επιβάλλεται και έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί, την στιγμή μάλιστα που η παραχώρηση και αναβάθμιση του αεροδρομίου μας απασχολεί εδώ μια δεκαετία.
Επιπλέον η συνέχεια του αυτοκινητόδρομου προς την ε.ο. Μουδανιών είναι πλέον ακατάλληλος καθώς οι κλίσεις του δρόμου σε προσγειώνουν σε διάδρομο του Σέδες.
Δυστυχώς, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Μακεδονία δε συνοδεύεται από τις υποδομές που θα δημιουργήσουν Ευρωπαϊκές συνθήκες.
Για να κλείσουμε ευχάριστα, οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
No Comments Yet

Comments are closed