Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

από Team MyPortal.gr
sms

«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, γιατί ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση και της γ’ αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, «βρισκόμαστε μια ανάσα πια από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Χαρακτήρισε το 2018 ως «χρονιά ορόσημο» για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή, δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτό θα επιτευχθεί, «και σε πείσμα όσων βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών και εξ αριστερών μας».

Αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο ζητήματα του πολυνομοσχεδίου «που έγιναν αντικείμενο ακραίας στρέβλωσης», στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων και στο ζήτημα της απαρτίας για την κήρυξη απεργίας.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία «καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα», τονίζοντας ότι «τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας» και πως ενόψει βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια «να επουλώσουμε σταδιακά τις πληγές της κρίσης και να φέρουμε τη χώρα εκεί που της αξίζει πραγματικά». Προσδιόρισε αυτή την προσπάθεια ως το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης: αύξηση του παραγόμενου πλούτου και των μισθών, της ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, των επενδύσεων, της καινοτομίας. Είπε πως αυτό θα κριθεί όχι στο πεδίο των δεικτών και των αριθμών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών (αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης).

«Εκνευρισμός στο παλιό πολιτικό σύστημα»

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το ερχόμενο καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που βίωσε η Ελλάδα από το 1974 και μετά και πως αυτό που δίνει ελπίδα και κουράγιο στη μεγάλη πλειοψηφία, σε κάποιους δημιουργεί εκνευρισμό και αμηχανία. Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα «που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα». Αυτό γιατί, όπως είπε, «όχι μόνο τελειώνει οριστικά ο διακαής πόθος της καταστροφής, της παρένθεσης και της παλινόρθωσής του, αλλά και γιατί οι εξελίξεις τείνουν να τους οδηγήσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, που τότε δεν θα υπάρχει ίχνος πειστικού αφηγήματος από την πλευρά τους προς τους πολίτες». Παράλληλα προκαλεί εκνευρισμό, συνέχισε, και σε όσους πίστευαν ότι οι δύσκολες επιλογές τής κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 δεν έβγαιναν, ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις μέσα στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα και ότι θα έπρεπε να αποδράσει, να παραδώσει την διακυβέρνηση στον αντίπαλο και απλά να περιμένει τις εξελίξεις «όπως οι Χιλιαστές τη Δευτέρα παρουσία». Αντίθετα, τόνισε, «εμείς λοιπόν πήραμε μια δύσκολη και ιστορική απόφαση, να δώσουμε τη μάχη», προσθέτοντας ότι «όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, συναρτήσει δυο παραγόντων: των εναλλακτικών επιλογών που είχαμε μπροστά μας, και που έχουμε κάθε φορά μπροστά μας, αλλά και του παραγόμενου αποτελέσματος», το οποίο «σήμερα αρχίζει σιγά-σιγά να είναι ορατό».

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την «καταστροφολογία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ και έπειτα, σχολιάζοντας ότι καταγράφει και την πρωτιά να ζητά και να προβλέπει εκλογές από τις αρχές του 2016 και να προβλέπει καταστροφές που ποτέ δεν έρχονται. Υπενθύμισε όλη την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ ήδη από την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τον «κόφτη» και τις προβλέψεις του για «4ο μνημόνιο».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη, κανένα χειρομάντη, κανένα μέντιουμ, αλλά να ξέρετε ότι αυτοί σας λένε ό,τι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω να δείτε και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτή η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, είναι μια χώρα που ανακάμπτει και, μάλιστα, έχοντας στο τιμόνι όχι τα κόμματα που την οδήγησαν πραγματικά στα βράχια. Παρέπεμψε στην επίτευξη πραγματικών ρυθμών ανάπτυξης κοντά στο 2%, στη μείωση κατά 7% της ανεργίας σε μια τριετία, στο ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, με 4 δισ. στο ΄17, τις αποδόσεις των ομολόγων με δεκαετή διάρκεια σε επίπεδα 2006, κάτω ακόμα και από το όριο του 4%.

Αποκρυστάλλωση της θετικής προοπτικής και στη διαπραγμάτευση για το χρέος

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αυτή η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία, αναμένουμε να επιβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα και βεβαίως αναμένουμε να αποκρυσταλλωθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και στο ζήτημα του χρέους». Σημείωσε ότι στόχος μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αξιολόγηση στο προσεχές Eurogroup, είναι να προχωρήσει και η περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των απαραίτητων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που είναι κρίσιμο ώστε να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας τόσο για το 2018 όσο όμως και για τα επόμενα χρόνια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)