ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ.: Εργαστήριο Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής στην Αγίας Σοφίας εν αναμονή των Εορτών

από Team MyPortal.gr
sms

Η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. οργανώνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Χριστουγεννιάτικο street event–  διήμερη εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί 9 & 10 Δεκεμβρίου του 2022 (Παρασκευή και Σάββατο), περίοδο εορταστική σε αναμονή των Χριστουγέννων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του AUTHENTICITY Thessaloniki και θα δίνει τη  δυνατότητα στους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να μπουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από μια ποικιλία εμπειριών, αυθεντικών εικόνων, γεύσεων και αισθήσεων. Βασική μας πρόθεση και κεντρικός άξονας της συνεργασίας μας με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παραμένει η προώθηση και η εμπειρική διερεύνηση της κουλτούρας της αυθεντικότητας ώστε το ευρύ κοινό να  γνωρίσει, να ανακαλύψει και να εκτιμήσει πτυχές από την βαθιά κουλτούρα και την αυθεντική ιστορία ορισμένων εμβληματικών σημείων και θεσμών που του είναι οικείοι.

Η εξοικείωση με τον όρο της αυθεντικότητας αλλά και με τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών που χρειάζεται να συγκεντρώνουν προϊόντα, θεσμοί, συνήθειες και παραδόσεις ώστε να συνδέονται με το αυθεντικό επιδρά στη συμπεριφορά των ατόμων και ως προς την ιδιότητά τους ως ενεργοί πολίτες αλλά και στην ιδιότητά τους ως καταναλωτές. H παρούσα δράση και συνέργεια με τον ΟΒΙ συνάδει λοιπόν με το έργο του οργανισμού και την υλοποίηση στόχων όπως η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της αυθεντικότητας αλλά και την προτροπή προθυμίας επένδυσης σε ολοένα και πιο αυθεντικά σύνολα εμπειριών και προϊόντων.

Τα χρόνια μετά την παγκοσμιοποίηση στρέφουν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο στην προέλευση των εμπειριών αλλά και των αγαθών που συνδέονται με αυτές και ειδικότερα οι ευρωπαϊκοί λαοί δείχνουν να απορρίπτουν το «παραποιημένο» αναγνωρίζοντας τις συνέπειες στον πολιτισμό και την οικονομία. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω προσδιορίσαμε τα χαρακτηριστικά που θα αξιολογηθούν από τους πολίτες ως γνήσια και συνδεδεμένα με τα αυθεντικά ελληνικά Χριστούγεννα στην Μακεδονία και σχεδιάσαμε μια εορταστική δράση που θα αποτελέσει ένα ταξίδι σε έθιμα που άντεξαν στο χρόνο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικότητας της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Περιγραφή

Το event θα αποτελείται από:

Παρουσίαση αυθεντικών προϊόντων/παρασκευασμάτων της Θεσσαλονίκης σε ένα σημείο της πόλης (πεζόδρομος της οδού Αγίας Σοφίας) όπου θα πραγματοποιείται κυλιόμενο Workshop παρασκευής κουλουριού Θεσσαλονίκης και παραδοσιακών γλυκισμάτων των Χριστουγέννων (δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ισλί). Οι συνεργάτες θα παρουσιάσουν στο κοινό τη διαδικασία παραγωγής των παρασκευασμάτων και των χριστουγεννιάτικων γλυκών σύμφωνα με την αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή. Οι διερχόμενοι θα παρακολουθούν το workshop και θα λαμβάνουν έντυπο υλικό με την αυθεντική συνταγή καθώς θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παρασκευάσματα και να κάνουν διαδραστικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις αναφορικά με τη διαδικασία παρασκευής τους. Το workshop θα μαγνητοσκοπείται και θα υπάρχει τοποθετημένος οπτικοακουστικός εξοπλισμός ώστε οι οθόνες να αναπαράγουν το υλικό που καταγράφεται από την κάμερα. Τα workshops θα λάβουν χώρα ως εξής:

Παρασκευή και Σάββατο πρωί – Κουλούρι Θεσσαλονίκης με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας»

Παρασκευή και Σάββατο απόγευμα – Αυθεντικά γλυκίσματα Χριστουγέννων με την Συντεχνία Καταστηματαρχών – Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης

Η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους Προέδρους τόσο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου όσο και του Σωματείου Αρτοποιών και της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης κα Κουκουμέρια Ελισάβετ και κ. Μακάριο Παπαδόπουλο αντίστοιχα για την συμμετοχή τους αλλά και για την διάθεση προϊόντων για δωρεάν διανομή στο κοινό.  Οι συνεργασίες με φορείς αυτού του κύρους προσδίδει στη δράση μας θεσμικό χαρακτήρα και ενισχύει τις προθέσεις όλων μας για ενίσχυση της αγοράς και ουσιαστικής προσφοράς προς τους πολίτες.

Παράλληλα σε σημείο πλησίον του πρώτου θα υπάρχει καλλιτεχνικό προσωπικό σε στημένο πάγκο εργασίας όπου θα κατασκευάζει οικολογικά στολίδια. Η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα των χειροποίητων δημιουργιών έρχεται να προστεθεί στον ευγενή σκοπό της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον ώστε η δράση να έχει και οικολογικό χαρακτήρα. Στο συγκεκριμένο σημείο θα έχει τοποθετηθεί και το παραδοσιακό «καράβι» των Χριστουγέννων και οι πολίτες θα μπορούν να κατασκευάσουν υπό την καθοδήγηση των συνεργατών μας το πρώτο τους οικολογικό στολίδι αλλά και να το τοποθετήσουν στο καράβι των Χριστουγέννων.

Στο σημείο θα υπάρχει παράλληλα Dj που θα καλύπτει το event με μουσικές επιλογές συμπληρώνοντας το εορταστικό τοπίο.

Λόγω της πλούσιας ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς, των εναλλαγών και του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης η δράση που θα υλοποιήσει η ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ. προβλέπεται να εκπληρώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών και να εξασφαλίσει τον συντονισμό προσπαθειών και την σύμπραξη δυνάμεων για την ανάδειξη της κουλτούρας της αυθεντικότητας και της πιστοποίησης της Θεσσαλονίκης ως πόλη των γεύσεων και πόλη ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ.

 

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας ΘΗΤΑ (ΘΗΤΑ Κοιν.Σ.Επ.) είναι μια  επιχείρηση με αντικείμενο την  παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας  για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών σχετικές με τον πολιτισμός την εκπαίδευση  που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.