Θ. Σκυλακάκης: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το επόμενο αίτημα πληρωμής

από Team MyPortal.gr
sms

Στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «στο κομμάτι των επιδοτήσεων είμαστε στη φάση ενός μεγάλου κύματος διαγωνισμών που έχει βγει στον αέρα, όπου κλείνουν και θα κλείσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και μέσα στους επόμενους μήνες».

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δανείων, τόνισε ότι «πράγματι έχουμε πάει ταχύτερα του αναμενόμενου και τώρα έχουμε κοντά στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν με περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ συμβασιοποιήσεις, έχουν συμβασιοποιηθεί και οι επενδύσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι, καθώς κλείνουν οι διαγωνισμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να στείλουμε το επόμενο αίτημα πληρωμής, καθώς τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα ουσιαστικά έχουν κλειδώσει, ενώ πάρα πολλά επενδυτικά ορόσημα έχουν και αυτά κλειδώσει».

Σχετικά με την είσοδο των χρημάτων στην πραγματική οικονομία είπε ότι «η εισροή θα είναι φέτος διαρκώς αυξανόμενη», προσθέτοντας πως «προπαντός θα δούμε την πρώτη πολύ-πολύ μαζική είσοδο χρημάτων στην πραγματική οικονομία, καθώς και τα δάνεια και οι επιδοτήσεις έχουν πλέον ωριμάσει».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για την επιτυχία του προγράμματος, υπογράμμισε ότι «το πρώτο επίπεδο θα είναι να τελειώσουμε επιτυχώς όλα τα ορόσημα και τους στόχους, ώστε τα χρήματα που έχουμε πάρει να μείνουν σε εμάς».

«Το δεύτερο επίπεδο επιτυχίας είναι να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό ποιοτικό αποτύπωμα σε σχέση με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Αυτό σχεδιαστικά υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την έννοια ότι από τα 60 δισ. που σχεδιάζουμε να κινητοποιήσουμε σε επενδύσεις, τα περίπου 45 δισ. είναι ιδιωτικές επενδύσεις. Εάν, λοιπόν, 40 με 45 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις περάσουν μέσα από ένα ευρωπαϊκό εργαλείο σε μία τετραετία, τότε αυτό αλλάζει ποιοτικά την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών εργαλείων».

«Το τρίτο επίπεδο είναι οι μεταρρυθμίσεις», σημείωσε τονίζοντας ότι «αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρήματα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έκανε μία σοφή επιλογή, μετά την εμπειρία των μνημονίων, να αποφασίσει δηλαδή να κάνει μεταρρυθμίσεις με χρήματα και αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το κλειδί της συνολικής επιτυχίας του ταμείου ανάκαμψης».