ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εκχωρεί δημοτικές μονάδες λυμάτων και υποδομές αποχέτευσης σε ιδιώτες

από Team MyPortal.gr
sms

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν αιχμές στην κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των υποδομών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Ερώτηση για το θέμα της εκχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας σε ιδιώτες κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σ.Φάμελλου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για την εκχώρηση σε ιδιώτες, «καθιστώντας την», όπως αναφέρουν «υποχρεωτική για τα έργα επεξεργασίας λυμάτων με το Ν. 4964/2022. Χωρίς αιτιολόγηση, ούτε για το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα παραχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης των έργων που υπερβαίνει τη λογική δοκιμαστική περίοδο των 6 ή 12 μηνών, ούτε για το πώς θα καλυφθεί το κόστος αυτό για τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα είναι όμως η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και κατ’ επέκταση των Δήμων και των πολιτών».

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, «η παραπάνω ρύθμιση έρχεται σε μία στιγμή όπου, μέσω του Εθνικού Σχεδίου και των Περιφερειακών Σχεδιασμών Λυμάτων του 2018, υλοποιούνται έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη τη χώρα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και των Δήμων/ΔΕΥΑ και η κυβέρνηση τώρα προωθεί μία υποχρεωτική ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των ΔΕΥΑ».

«Εξάλλου, η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει λειτουργίες και υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης προκύπτει και από την πρόβλεψη δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εισήγαγε εν κρυπτώ ως προαπαιτούμενη μεταρρύθμιση στο Ταμείο Ανάκαμψης», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.