Στο Εσκί Τζαμί της Κομοτηνής την Παρασκευή ο Ερντογάν

από Team MyPortal.gr
sms

Στο ηλικίας 400 ετών «Εσκί Τζαμί», που στα τούρκικα σημαίνει «Παλαιό Τέμενος», της Κομοτηνής θα προσευχηθεί το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το οθωμανικό μνημείο χρονολογείται, σύμφωνα με τον Εβλιγιά Τσελεμπή, από το 1608/9 και βρίσκεται στην παλιά συνοικία της πρωτεύουσας της Ροδόπης. Ο κ. Ερντογάν με τη σύζυγό του αναμένεται να φθάσουν στην Κομοτηνή το απόγευμα της Παρασκευής, για ιδιωτική επίσκεψη.

Το επίσημο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Τον τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Ενέργειας και Συγκοινωνιών και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σημερινή του ομιλία επισήμανε, αναφερόμενος στην Τουρκία, πως η χώρα μας την επιθυμεί δημοκρατική και προσανατολισμένη στη Δύση και στην Ε.Ε., όμως αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του «σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο» τους, «ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι η Λυδία λίθος των σχέσεων μας σε ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε: «Διότι, η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, επακριβώς, χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, χωρίς καμία γκρίζα ζώνη – οι γκρίζες ζώνες είναι επινοήσεις που το διεθνές δίκαιο δεν ανέχεται, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο – καθορίζει επακριβώς, χωρίς καμιά αμφισβήτηση τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, αλλά ταυτοχρόνως, επειδή είμαστε χώρα της Ε.Ε. και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ε.Ε.».

«Κάθε προσβολή της Συνθήκης της Λωζάνης, λοιπόν, είναι προσβολή και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τον ευρωπαϊκό δρόμο της γείτονος Τουρκίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Και θέλω να πιστεύω, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την οποία χαιρετίζουμε, θα είναι η απαρχή για να ζήσουμε μια άλλη εποχή και κυρίως να βοηθήσουμε να βρει και η Τουρκία τον ευρωπαϊκό της δρόμο».

«Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, πρωτίστως δε, στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου – τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε: «Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».