Στ. Καλαφάτης: Δεν μπορεί η Ευρώπη να παριστάνει το κορόιδο

από Team MyPortal.gr
sms

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να παριστάνει το κορόιδο και να δημιουργεί εικόνες μηδενικής αντίληψης. Ούτε να υποκύπτει στον εκβιασμό του μεταναστευτικού που επαναφέρει ξανά η Άγκυρα. Χώρες που θέλουν να είναι περήφανες δεν μπορεί να προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται δίπλα τους. Και βέβαια είναι αδιανόητο αφενός να καταγγέλλεται η Άγκυρα σαν ταραχοποιός και αφετέρου να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκά κράτη με όπλα που στόχο έχουν μέλη της Ένωσης», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» και στην  Ειρήνη Μπέλλα.

Και εξηγεί: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πολύ μεγάλα περιθώρια στην Άγκυρα. Έβαλε όρους που καταπατήθηκαν. Έβαλε χρονικό όριο που εξαντλήθηκε. Έχει, λοιπόν, υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και απέναντι στον εαυτό της, την αξιοπιστία της, τις αρχές που πρεσβεύει, να εφαρμόσει εκείνα που ομόφωνα αποφάσισε. Συγκεκριμένα, αυστηρά μέτρα με πρόβλεψη ακαριαίας επιβολής. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παριστάνει το κορόιδο και να δημιουργεί εικόνες μηδενικής αντίληψης. Ούτε να υποκύπτει στον εκβιασμό του μεταναστευτικού που επαναφέρει ξανά η Άγκυρα».

Αναφορικά με την πανδημία και απαντώντας στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τονίζει: «Η καθήλωση φέρνει στο ΣΥΡΙΖΑ απελπισία και η απελπισία πανικό. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι τυχοδιωκτικές πρακτικές που στόχο έχουν την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν καταγράφονται σαν λάθος, αλλά ως εγκληματική απόπειρα διάρρηξης του κοινού μετώπου. Έχει ήδη εξηγηθεί  ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένα -και μόνο ένα- κέντρο καταγραφής των κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Η συλλογή των στοιχείων, όμως,  γίνεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς. Από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από τις  Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που συγκροτήθηκαν για να γίνονται έλεγχοι, όπου χρειαστεί. Όλα, ωστόσο, καταλήγουν στο ένα και μοναδικό Ενιαίο Μητρώο, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, μια δημόσια δηλαδή Υπηρεσία. Και με αυτά τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ εκδίδει και δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία. Κάνατε λάθος; Θα έπρεπε, τελικά, να πάρει τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα η κυβέρνηση;

Σε έναν παγκόσμιο πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό μπορεί να γίνονται λάθος εκτιμήσεις. Το είδαμε να συμβαίνει παντού στον κόσμο. Και βέβαια ουδέποτε διεκδικήσαμε- αντιθέτως μάλιστα- το αλάθητο. Ας πουν οι όψιμοι επικριτές τι ήταν αυτό που εισηγήθηκαν και δεν ακούστηκε.

Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχουν περιγραφές στα νοσοκομεία για συνθήκες πολέμου. Φοβάστε μήπως δούμε εικόνες Μπέργκαμο;

Πραγματικά τα νοσοκομεία της πόλης μας βίωσαν σκηνές πολέμου. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας -τους οποίους ευγνωμονούμε- στάθηκαν με αυτοθυσία, με εξαντλητική προσπάθεια, με κίνδυνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, δίπλα σε κάθε ασθενή. Δεν εγκατέλειψαν κανένα. Δεν έκαναν τίποτα λιγότερο από ό,τι χρειαζόταν. Και όταν υπήρξε ανάγκη έγιναν -χάρη στην προετοιμασία που υπήρξε- αεροδιαμετακομιδές. Είναι, όμως βέβαιο ότι τα χειρότερα πέρασαν και δεν ξανάρχονται. Με μια και μόνο προϋπόθεση: Ότι όλοι θα είμαστε πιο προσεκτικοί. Μακριά από συνωστισμούς, όχι επισκέψεις και πάντα με μάσκα.

Η κυβέρνηση  αρχικά έδειχνε υπέρμαχη της τακτικής του «ακορντεόν», όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραμένει ακόμη; Συμφωνείτε ότι  πρέπει να ανοίγουμε και να κλείνουμε; 

Πρέπει να ανοίξουμε και να μην ξανακλείσουμε. Για να το πετύχουμε, όμως αυτό χρειάζεται να τηρούμε όλοι τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί. Και σε αυτό μπορεί να μας διευκολύνει ότι η πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες ο πόλεμος τελειώνει.

Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα; Πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί; Τι προτείνετε;

Δυστυχώς θα ζήσουμε φέτος και διαφορετικά Χριστούγεννα. Με δυσφορία για όσα επιβάλλει η άμυνα μας απέναντι στον ύπουλο εχθρό, αλλά και ισχυρή ελπίδα για την επόμενη μέρα.

Η αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Γιατί δεν συμφωνείτε με την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Η καθήλωση φέρνει στο ΣΥΡΙΖΑ απελπισία και η απελπισία πανικό. Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι τυχοδιωκτικές πρακτικές που στόχο έχουν την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, δεν καταγράφονται σαν λάθος, αλλά ως εγκληματική απόπειρα διάρρηξης του κοινού μετώπου. Έχει ήδη εξηγηθεί  ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένα -και μόνο ένα- κέντρο καταγραφής των κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Η συλλογή των στοιχείων, όμως,  γίνεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς. Από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από τις  Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που συγκροτήθηκαν για να γίνονται έλεγχοι, όπου χρειαστεί. Όλα, ωστόσο, καταλήγουν στο ένα και μοναδικό Ενιαίο Μητρώο, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, μια δημόσια δηλαδή Υπηρεσία. Και με αυτά τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ εκδίδει και δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στα εθνικά θέματα  το «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στην Αττάλεια και υπάρχει μια αναδίπλωση από πλευράς Τουρκίας που δείχνει ότι επιθυμεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Θα πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί ή είναι μια κίνηση τακτικισμού της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.; 

Η Τουρκία είχε συμφωνήσει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την επίλυση της μιας και μόνης διμερούς εκκρεμότητας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να στείλει σχετική πρόσκληση για να γίνει ο επόμενος γύρος στην Κωνσταντινούπολη. Αντί για πρόσκληση διαλόγου, όμως, απάντησε με νέα πρόκληση του στόλου της. Τώρα, καθώς πλησιάζει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, μαζεύει το Στόλο και μιλάει γενικά και αόριστα για διάλογο προτάσσοντας, μάλιστα, αιτιάσεις για την αμυντική οχύρωση των νησιών μας.  Προφανώς δεν μπαίνει κανένα τέτοιο ζήτημα σε διάλογο, όταν η Τουρκία κατέλαβε και κατέχει τη μισή Κύπρο, εγκατέστησε απέναντι στα νησιά μας τη λεγόμενη Στρατιά του Αιγαίου και απειλεί -με ομόφωνη απόφαση της Εθνοσυνέλευσης- την Ελλάδα με πόλεμο. Ούτε μπορεί κανείς να αγνοεί τις ένοπλες επεμβάσεις της στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ούτε, βέβαια, να δεχτεί ότι πράγματι θέλει τώρα εποικοδομητική συζήτηση στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Θα πρέπει η Ελλάδα να πιέσει για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Είναι εφικτή η επιβολή κυρώσεων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πολύ μεγάλα περιθώρια στην Άγκυρα. Έβαλε όρους που καταπατήθηκαν. Έβαλε χρονικό όριο που εξαντλήθηκε. Έχει, λοιπόν, υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και απέναντι στον εαυτό της, την αξιοπιστία της, τις αρχές που πρεσβεύει, να εφαρμόσει εκείνα που ομόφωνα αποφάσισε. Συγκεκριμένα, αυστηρά μέτρα με πρόβλεψη ακαριαίας επιβολήςΔεν μπορεί η Ευρώπη να παριστάνει το κορόιδο και να δημιουργεί εικόνες μηδενικής αντίληψης. Ούτε να υποκύπτει στον εκβιασμό του μεταναστευτικού που επαναφέρει ξανά η Άγκυρα. Χώρες που θέλουν να είναι περήφανες δεν μπορεί να προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται δίπλα τους. Και βέβαια, είναι αδιανόητο αφενός να καταγγέλλεται η Άγκυρα σαν ταραχοποιός και αφετέρου να εξοπλίζεται από ευρωπαϊκά κράτη με όπλα που στόχο έχουν μέλη της Ένωσης.