Συστήνεται ο Φορέας για τη διαχείριση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για τη σύσταση διεθνούς ένωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Βέλγιο, που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μουσείου Ολοκαυτώματος το οποίο θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Το ζήτημα που αφορά στη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στον υπό σύσταση φορέα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.
Η διεθνής μη κερδοσκοπική ένωση με την επωνυμία “Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος” θα συσταθεί με διάρκεια 50 ετών και ιδρυτικά μέλη τον δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος του Παρισιού. Για λογαριασμό του δήμου Θεσσαλονίκης το καταστατικό της ένωσης αναμένεται να υπογράψει η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων, που εποπτεύεται από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τεχνών Έλλη Χρυσίδου, η δημιουργία αυτής της διεθνούς μη κερδοσκοπικής ένωσης θα ακτινοβολεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.
Όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, ως έδρα του φορέα αυτού επελέγη το Βέλγιο, καθώς “η βελγική έννομη τάξη διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τη σύσταση ενός φορέα με διεθνή χαρακτηριστικά, όπως το υπό σύσταση Μουσείο Ολοκαυτώματος”.
“Η επιλογή αυτή προκρίνεται για τη σύσταση νομικών προσώπων που στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή ενός διεθνούς εμβέλειας σκοπού με ευέλικτη μορφή. […] Το Βέλγιο επιλέγεται, για να τονιστεί ο διεθνής χαρακτήρας του Μουσείου αλλά και για να διασφαλιστεί η ευχερέστερη προσέλκυση και αποδοχή δωρεών από το εξωτερικό. Η πόλη των Βρυξελλών, ως πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποδεδειγμένα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την προβολή και την προώθηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, καθιστώντας το με τον τρόπο αυτό ένα από τα πιο ελκυστικά και διεθνώς αναγνωρισμένα μουσεία παγκοσμίως. Άλλωστε, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων συστήνεται στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει την ως άνω επιλογή”, υπογραμμίζεται στη σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, πριν από μόλις λίγες ημέρες με νομοθετική ρύθμιση έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που είχαν να κάνουν με τη νομική κατοχύρωση της συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης σε έναν φορέα με έδρα το εξωτερικό.
Αυτή η δυνατότητα προβλέφθηκε με τη διάταξη του άρθρου 114 του Ν.4547/2018 (12.06.2018), που προβλέπει τα εξής: “O δήμος Θεσσαλονίκης δύναται να συμμετέχει με εκπρόσωπό του, που ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία της υπό σύσταση, εδρεύουσας στις Βρυξέλλες και διεπόμενης από το βελγικό δίκαιο, διεθνούς ένωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Association Internationale Sans But Lucratif), με την επωνυμία ‘Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος’, και καταστατικό σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανέγερση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη Μουσείου του Ολοκαυτώματος”.
(Πηγή: www.fm100.gr)