Συνάντηση Ερντογάν-Ροχανί πριν συναντηθούν με τον Πούτιν για να συζητήσουν τη σύγκρουση στη Συρία

από Team MyPortal.gr
sms

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε σήμερα στην Άγκυρα συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πριν από μια τριμερή συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία.

Οι τρεις χώρες εργάζονται από κοινού για να προσπαθήσουν να μειώσουν τη βία στη Συρία παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον πόλεμο. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ.

Ο Ροχανί δήλωσε πριν αναχωρήσει από το Ιράν ότι ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να αποχωρήσουν — μια αναφορά στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία διεξάγει επίθεση στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας και έχει δηλώσει πως θα επεκτείνει την εκστρατεία της και στη βορειοανατολική Συρία. Η Δαμασκός έχει χαρακτηρίσει την επίθεση παράνομη εισβολή.

«Το Ιράν πιστεύει πως η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία χωρίς έγκριση από τη συριακή κυβέρνηση είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ροχανί χθες το βράδυ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ερντογάν και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητηθεί η ανοικοδόμηση στη Συρία καθώς και η επεξεργασία νέου συντάγματος, στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του επταετούς πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ