Σε ανάθεση έργων συντήρησης στους ποταμούς Αξιό και Γαλλικό προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε ανάθεση έργων συντήρησης στον Αξιό και τον Γαλλικό ποταμό προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, απαντώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρη Αβραμόπουλου, σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Δέλτα.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για «τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και για κινδύνους που ενέχει αυτή η κατάσταση», επισήμανε ότι τα προβλήματα «αφορούν στο ανάχωμα του Καλοχωρίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στις εκβολές των δύο ποταμών» και -καθώς οι Περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την αντιπλημμυρική θωράκιση- διατύπωσε ερωτήματα για τον προγραμματισμό των σχετικών έργων και τη χρηματοδότησή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπίλλιας αφενός μίλησε για πολύχρονη υποχρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων από το κεντρικό κράτος, αφετέρου ανέφερε ότι η Περιφέρεια προχώρησε σε παρεμβάσεις όπως η επισκευή του παράκτιου αναχώματος. Παράλληλα δήλωσε ότι άμεσα θα δημοπρατηθεί ένα νέο έργο που αφορά την επισκευή σε άλλα σημεία του αναχώματος, έγινε καθαρισμός των στραγγιστικών τάφρων στο Δήμο, ανατέθηκε μελέτη για έργα αποκατάστασης της παροχετευτικότητας του Αξιού στις εκβολές κάτω από την εθνική οδό ενώ για τον Γαλλικό ποταμό προγραμματίζεται η εκπόνηση μελέτης.

Ακόμη, έχουν γίνει επείγουσες εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης όλων των αρδευτικών τάφρων και υδατορεμάτων των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας καθώς και αποκατάσταση του κατεστραμμένου αναχώματος στην περιοχή του Καλοχωρίου. Ξεκίνησε η μελέτη της συμπλήρωσης- ενίσχυσης των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ είναι σε διαγωνιστική φάση τρεις μελέτες για τη συμπλήρωση της ενίσχυσης των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των ποταμών Αξιού, Γαλλικού και της τάφρου Βαρδαρόβασης.

Τέλος, σε διαγωνιστική φάση βρίσκεται η εκπόνηση μελέτης για τη συμπλήρωση της ενίσχυσης του αναχώματος Καλοχωρίου, Γαλλικού, Αξιού και Λουδία. «Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες και προχωρήσουμε στα αντίστοιχα έργα θα έχουμε πετύχει την αντιπλημμυρική προστασία όλης αυτής της περιοχής», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Επερώτηση για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων

 

Επερώτηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «κάποια πράγματα θα έπρεπε ίσως να είχαν γίνει διαφορετικά για να είναι πιο δίκαιη η κατανομή και να καλύψει περισσότερες επιχειρήσεις», ενώ πρότεινε στην Περιφέρεια να «εξετάσει τη δυνατότητα κατάρτισης ενός προγράμματος ανάλογου του «Διέξοδος» για τους αγρότες».

Απαντώντας, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού Αθηνά Αηδονά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι όροι της σχετικής πρόσκλησης εγκρίθηκαν από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ», διευκρίνισε ότι «δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ η διαδικασία κατανομής ενός συγκεκριμένου ποσού στους δικαιούχους που θα υποβάλλουν πρόταση» και υπογράμμισε ότι η διαδικασία προβλέπει την αναφορά στην πρόσκληση των κριτηρίων βαθμολόγησης των εν δυνάμει δικαιούχων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Γιαννούλης από την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» εξέφρασαν αντιδράσεις για το κλείσιμο των μικροφώνων και τη διαδικασία που ακολουθείται στις συνεδριάσεις. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στις συνεδριάσεις των οργάνων που πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει το λόγο ο καθένας όποτε το ζητήσει, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την υποστήριξη του Προέδρου του Συμβουλίου με συνεργάτες από τη διεύθυνση πληροφορικής ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

No Comments Yet

Comments are closed