«Ράλι» 2,21% με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

από Team MyPortal.gr
sms

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με κλάδο – πρωταγωνιστή τις τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,84% του τραπεζικού δείκτη, ενώ ιδιαίτερα ευδιάκριτη ήταν και η αύξηση του τζίρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.244,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,21%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 143,5 εκατ., από τα οποία τα 16,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές μπορεί να πήραν βοήθειες από το σταθεροποιητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά βρήκαν στηρίγματα από το νέο μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους. H Morgan Stanley συνεχίζει να ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη φέτος, αλλά και το 2024 για την Ελλάδα, «ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις, τη συνέχιση της πολιτικής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους».

Εν τω μεταξύ, σε νέες αυξήσεις των τιμών – στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Goldman Sachs, θέτοντας τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ (από 1,70 ευρώ πριν), στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) για την Εθνική, στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) για την Πειραιώς και στα 1,70 ευρώ (από 1,55 ευρώ) για τη Eurobank. Οι συστάσεις είναι «buy» για τις τρεις πρώτες τράπεζες και «neutral» για τη Eurobank.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση έγινε «ερήμην» του ΟΠΑΠ (0%), καθώς οι μετοχές του οργανισμού ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,70 ανά μετοχή, (καθαρό ποσό: €0,665 ανά μετοχή). Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σημαντική αντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ, από το πρωινό χαμηλό των 15,42 ευρώ (-3,63%).

Παρά την υπεραπόδοση του προηγούμενου διαστήματος, στο Χ.Α., οι εγχώριες μετοχές φαίνεται να έχουν περιθώρια ανόδου, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα, οι αποτιμήσεις και η επενδυτική βαθμίδα προεξοφλούνται θετικά.

Άλλωστε, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ανοίγει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και τον δρόμο για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η εκτιμώμενη ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης και οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μερικά από τα «στοιχήματα» που μπορεί να ποντάρει κανείς, μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πάντως δεν θα αποτελεί έκπληξη η εγχώρια αγορά να παρουσιάσει  κάποια σημάδια κόπωσης, σε υψηλότερα επίπεδα, αν συνυπολογιστεί η ανοδική κίνηση που έφερε τον γενικό δείκτη σε υψηλά 9ετίας, ενώ τα βραχυχρόνια κέρδη είναι υψηλά και επιτρέπουν ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσής τους.

Από την άλλη, το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά και τα deals σε διάφορους κλάδους, είναι επιβεβαίωση ότι η Αγορά δεν «εφησυχάζει» και αρκετοί όμιλοι – σηματωροί, προετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα» στο Χ.Α.

Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας που ξεκίνησε, ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (προκαταρκτικά στοιχεία) το πρωί της Τετάρτης. Την Τετάρτη επίσης η Alpha Bank θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της χρονιάς στο investors day, που θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Fitch, το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την αξιολόγηση του Ελληνικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των Cenergy (+4,58%),, ACAG (+9,49%) και Jumbo (+6,19%) ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Alpha Bank (+4,49%), Eurobank (+3,13%), Εθνική (+4,14%), Πειραιώς (+3,67%), ΕΛΧΑ (+3,58%), Jumbo (+6,19%), Quest (+5,12%), Autohellas (+4,94%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,42%) και Ελλάκτωρ (+4,11%), ενώ με απώλειες έκλεισαν μόνο οι ΟΛΠ (-0,50%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,10%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στους θετικά διακριθέντες και οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,74%), ΓΚΜΕΖΖ (+6,91%), Αλουμύλ (+9,55%) και Frigoglass (+9,65%).