Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν είμαι αισιόδοξος, θα κάνουμε πολύ καιρό να ανακάμψουμε

από Team MyPortal.gr
sms

Έχουμε αναφέρει την ανησυχία μας σχετικά με το νέο νομοσχέδιο. Έχουμε μιλήσει με το Υπουργείο Παιδείας,καταθέσαμε τις απόψεις μας αλλά όπως φαίνεται κάποιες άλλες υπερισχύουν. Δυστυχώς θα κάνουμε πολύ καιρό να ανακάμψουμε”. Αυτά ήταν τα λόγια του Πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα οποίος μίλησε σήμερα σε Συνέντευξη τύπου στο Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σχετικά με την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου.

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι δεν έλαβαν τις θέσεις της υπόψιν στην τελική απόφαση καθώς και ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συντελεί στην μεγαλύτερη απορρύθμιση της ανωτάτης εκπαίδευσης συγχωνεύοντας τα πανεπιστήμια με τα ΤΕΙ . Επίσης στην κατάργηση του διακριτού τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστικό λόγο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ίδρυση και την λειτουργία πληθώρας νέων τμημάτων, χωρίς σεβασμό σε θεσμοθετημένους μηχανισμούς πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών, τμημάτων και ιδρυμάτων, χωρίς τεκμηριωμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, αρχές και διαδικασίες.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου της διοίκησης του ΑΠΘ, η απόφαση αυτή  με συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, οδηγεί σε υποβάθμιση ποιότητας των σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το ΑΠΘ ζητάει την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού , ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού, την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος μετεγγραφών και την άμεση αύξηση χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Στην Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δημήτριος Κωβαίος, η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, ο αντιπρύτανης της Νομικής Σχολής Γεώργιος Δέλλιος, ο κοσμήτορας των Επιστημών Υγειας Θεόδωρος Δαρδαβέσης