Προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου που στεγάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), το οποίο παραχωρήθηκε προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού, το 2022. Αυτό κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν αυτοψίας στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου του Κρατικού Ωδείου στη Θεσσαλονίκη, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου.

Προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, το έργο εκτελείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η μελέτη αντιμετωπίζει όλα τα κτιριολογικά και λειτουργικά ζητήματα του κτιρίου, με νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης. Αναβαθμίζεται το κτίριο ενεργειακά και θωρακίζεται αντισεισμικά, κατά τις ισχύουσες διατάξεις και κανονισμούς. Λόγω της ιδιαίτερης χρήσης του κτιρίου, εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες ακουστικής και φωτισμού, ενώ προβλέπεται στούντιο ηχογραφήσεων υψηλών προδιαγραφών και νέες διαρρυθμίσεις για τους χώρους διδασκαλίας.

Στο μεταξύ, επιλύονται θέματα προσβασιμότητας εξωτερικά και εσωτερικά με την κατασκευή ανελκυστήρα. Με απώτερο στόχο του ανανεωμένου κτιριολογικού προγράμματος, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες λειτουργικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές απαιτήσεις.

Το έργο «υλοποιείται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Με σεβασμό, στις πολλαπλές αξίες και στα υλικά τεκμήρια που μεταφέρει στον χρόνο, διασώζουμε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Θεσσαλονίκης, σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, υπερτοπικής ακτινοβολίας, με ισχυρό θετικό πολεοδομικό αποτύπωμα, στο κέντρο της πόλης», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία στο ΚΩΘ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

«Στόχος μας είναι να αποδώσουμε στο Ωδείο, ένα σύγχρονο, λειτουργικό και καθολικά προσβάσιμο κτίριο. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης –το μόνο κρατικό ωδείο της χώρας– μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα επιστρέψει στο, ριζικά, αποκατεστημένο κτίριο, για να συνεχίσει να επιτελεί το, διαχρονικά, σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό  του έργο», προσέθεσε η κα. Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε, «το υπουργείο Πολιτισμού, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, υλοποιεί, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών, με την αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων, όλων των περιόδων, αρχαίων, βυζαντινών και νεώτερων, αλλά και με έργα μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού των πολιτιστικών φορέων της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50.000.000 ευρώ. Και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ακολουθούμε τον στρατηγικό  σχεδιασμό μας: Την αποκατάσταση ιστορικών και μνημειακών κτηρίων και την ένταξής τους στην πολιτιστική ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων».

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Στην ιστορική συνοικία του «Φραγκομαχαλά», στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το αρχικό κέλυφος ανεγέρθηκε γύρω στο 1840 και ήταν η έπαυλη των εμπόρων Αδερφών Abbott. Το 1864, η Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα ίδρυσε παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και λειτούργησε στην έπαυλη Abbott. Το 1903, μέλη της ομάδας Βούλγαρων εξτρεμιστών, οι «Βαρκάρηδες» βομβάρδισαν με εκρηκτικά και δυναμίτιδα το κέλυφος της έπαυλης.

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Στο κτίριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, και εκτός από τμήμα της κύριας όψης και της περίφραξής του, καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1904, κατασκευάσθηκε εκ νέου για να στεγάσει και πάλι την Οθωμανική Αυτοκρατορική Τράπεζα. Το κτίριο ήταν από τα ελάχιστα που διασώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά το 1917, στη Θεσσαλονίκη. Προσβλήθηκε μόνο ένα τμήμα των οροφών του ισογείου, στο δυτικό τμήμα. Ακολούθησαν οι μελέτες συντήρησης και επέκτασης του κτιρίου από τους αρχιτέκτονες J. Pleyber (1922) και E. Modiano (1924-25), οι οποίες εφαρμόστηκαν εν μέρει. Στο διάστημα 1930-1935 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επεμβάσεις στο κτήριο.

Η Οθωμανική Τράπεζα συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι το 1946 και το 1949 πούλησε το κτίριο στο ΙΚΑ. Το 1950, το ΙΚΑ προχώρησε και αυτό σε εκτεταμένες επεμβάσεις προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι υπηρεσίες του. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης του 1978, προκάλεσε αρκετές ζημιές στο κτήριο, που κρίθηκε ακατάλληλο, οπότε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ μεταφέρθηκαν αλλού.

Το 1983, το κτίριο παραχωρήθηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της μετατροπής του σε Ωδείο, έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις και από το 1987 το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της οδού Φράγκων, όπου λειτουργεί ανελλιπώς. Το κτίριο περιήλθε κατά χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού από τον ΕΦΚΑ, το 2022.

Άποψη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευσαν στην αυτοψία ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας Σοφία Χριστοφορίδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΩΘ Νικόλαος Αβδελάς, ο διευθυντής του ΚΩΘ Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ.