Όλα τα σενάρια για αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο

Ο εκλογικός νόμος που προτείνει η Νέα Δημοκρατία προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα από 20 ως και 50 έδρες. Το σύνολο των 50 εδρών το πρώτο κόμμα θα το παίρνει αν συγκεντρώνει ποσοστό 40%. Αν συγκεντρώνει ποσοστό 25% θα λαμβάνει 20 έδρες μπόνους και για κάθε μισή μονάδα που θα συγκεντρώνει παραπάνω θα λαμβάνει συν μια έδρα. Επί παραδείγματα αν συγκεντρώσει ποσοστό 35% θα λάβει 40 έδρες μπόνους.

Με αυτά τα δεδομένα ο πήχης της αυτοδυναμίας προσδιορίζεται στο 37.5% αν και το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και αυτό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής. Ως γνωστόν όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Έτσι το πρώτο κόμμα μπορεί και με 35% να πάρει 151 έδρες αν όμως το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι μεγάλο, της τάξης του 18%. Αντίθετα αν το ποσοστό αυτό είναι μικρό, π.χ. 3%, τότε για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα πρέπει να πιάσει 40%.

Δείτε αναλυτικά όλα τα σενάρια αυτοδυναμίας βάσει του νέου εκλογικού νόμου που προτείνει η κυβέρνηση, στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή».

No Comments Yet

Comments are closed