Νέοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κεντρώοι και αναποφάσιστοι ψήφισαν ΝΔ

από Team MyPortal.gr
sms

Ελεύθεροι επαγγελματίεςνέοι που ψήφισαν για πρώτη φορά, αναποφάσιστοι αλλά και όσοι δηλώνουν κεντρώοι, επέλεξαν στην πλειοψηφία τους να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν ακόμη και το 50%.

Τα παραπάνω εντυπωσιακά στοιχεία προέρχονται από τα ευρήματα της κάλπης των εθνικών εκλογών για την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, τα οποία και παρουσιάστηκαν στην ΕΡΤ από τον εκλογικό αναλυτή Παναγιώτης Κουστένης.

Όπως διαπιστώνεται, τη Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι αποφάσισαν την τελευταία ημέρα τι θα ψηφίσουν.

Οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι», όταν έφτασαν τελικά πάνω από την κάλπη, κατά 51,3% προτίμησαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9.6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελληνική λύση.

«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο», τόνισε ο εκλογικός αναλυτής.

Προβάδισμα της ΝΔ και στους νέους

Σε όλες της ηλικιακές ομάδας επικράτησε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αναλυτικότερα, αναδείχθηκε πρώτη στους νέους ηλικίας 17-24 με ποσοστό 32.5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 22.7%, ενώ στις ηλικίες 25-34 συγκέντρωσε ποσοστό 30, 5% έναντι 21,08% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ηλικίες από 35-44 το 34,1% ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και το 21,8% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις ηλικίες από 45 έως 54 η διαφορά μεγαλώνει με το 45,4% να δίνουν ψήφο στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 17% στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, και στις ηλικίες από 55 έως 64 ψήφισαν κατά 42,6% ΝΔ και 18,9% ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό να αυξάνεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στους άνω των 65 καθώς έφτασε στο 49,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,7%

Όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της η νεολαία του κόμματος, ΟΝΝΕΔ, «οι νέοι έδωσαν μήνυμα εμπιστοσύνης στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι το νέο δεν είναι προνόμιο κάποιου πολιτικού χώρου. Απέδειξαν ότι δεν χρειάζονται πομπώδη συνθήματα και μεγαλοστομίες, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για την καθημερινότητά τους».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε:

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντάς τους μια μεγάλη νίκη και μια ξεκάθαρη εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου μας και Πρωθυπουργού αλλά και καθένα και καθεμία από εμάς.

Για την ΟΝΝΕΔ, η νίκη αυτή είναι διπλή. Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στους νέους, σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο έργο της Κυβέρνησης και την εντολή για ακόμα πιο τολμηρές, γρήγορες μεταρρυθμίσεις.

Η ΟΝΝΕΔ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για κάθε νέα και κάθε νέο διεκδικώντας και κάνοντας προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους».