Μεντβέντεφ: Κατηγορεί τον Κισίντα για «επαίσχυντη υποταγή» στις ΗΠΑ

από Team MyPortal.gr
sms

Οπρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε σήμερα τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για «επαίσχυντη υποταγή» στις Ηνωμένες Πολιτείες και του πρότεινε να προχωρήσει σε τελετουργική αυτοκτονία (γνωστή στα ιαπωνικά ως σεπούκου ή χαρακίρι), σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο Μεντβέντεφ είναι εξέχων σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός οργάνου που εποπτεύει την αμυντική βιομηχανία.

Τα σχόλια αυτά έγιναν με αφορμή τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Κισίντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την οποία οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη που δηλώνει εχθρότητα κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η δήλωση δείχνει «παράνοια» απέναντι στη Ρωσία και «προδίδει τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν στην πυρηνική φωτιά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι».

Αντί να απαιτήσει τη μετάνοια των ΗΠΑ γι’ αυτό, ο Κισίντα είχε δείξει ότι ήταν «απλώς ένας υπηρεσιακός υπάλληλος για τους Αμερικανούς».

Είπε ότι μια τέτοια ντροπή θα μπορούσε να ξεπλυθεί μόνο με την τέλεση «σεπούκου», μια μορφή τελετουργικής αυτοκτονίας η οποία περιλαμβάνει την κοπή της κοιλιακής χώρας με μαχαίρι και τον ταυτόχρονο αποκεφαλισμό του αυτόχειρα, γνωστή και ως χαρακίρι.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ανάμειξη της Δύσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, και έχει χαρακτηρίσει τους Ουκρανούς “κατσαρίδες” σε μια γλώσσα που το Κίεβο χαρακτηρίζει «ανοιχτά γενοκτονική».

Ο Πούτιν έχει πει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει “τρελαθεί” και ότι θεωρεί το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο.