Λ. Ζαχαριάδης: «Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη κλινών για Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων»

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού

 Ο Λάζαρος Ζαχαριάδης μετρά πολλά χρόνια παρουσίας στα δημοτικά δρώμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπηρετώντας τους συμπολίτες του από διάφορες θέσεις ευθύνης. Εδώ και 2 μήνες περίπου ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης του ανέθεσε την νεοσύστατη Αντιδημαρχία Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία. Ο κ. Ζαχαριάδης μιλά στην «Π» για τους στόχους της νέας αυτής Αντιδημαρχίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις χώρων φροντίδας ηλικιωμένων. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός αναφέρεται επίσης στους τομείς που θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από την νέα διοίκηση τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λειτουργία μιας πόλης και ενός δήμου απαιτεί ισορροπία ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

κ. Ζαχαριάδη για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης Αντιδημαρχία Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία. Ποιος είναι ο στόχος της νέας αυτής Αντιδημαρχίας;

Ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης με την ευαισθησία που τον διακρίνει, την πολιτική του διορατικότητα και την τεχνοκρατική του προσέγγιση κατανόησε εγκαίρως το μεγάλο πρόβλημα των δυτικών κοινωνιών που είναι η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις αυτών στη γενική οικονομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή της πόλης και αποφάσισε  άμεσα τη δημιουργία της Αντιδημαρχίας αυτής. Σκοπός είναι σε πρώτη φάση, η συγκέντρωση σε αυτήν όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν γενικές και επί μέρους πολιτικές για την 3η ηλικία και στη συνέχεια η ανάπτυξη, ο ανασχεδιασμός με βάση και την παγκόσμια εμπειρία και η υλοποίησή τους. Από σύγχρονες πολιτικές δηλ. για την ενεργό γήρανση μέσω των υπηρεσιών του ΚΑΠΗ και τη συνεργασία φορέων, μέχρι την υποστήριξη ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα υγείας, οικονομικά και είναι μόνοι τους ( Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΜΦΗ Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων). Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από οικείους πόρους, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Θεωρώ σημαντικό να τονίσω ότι τα ΚΑΠΗ (Κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων) με 40 περίπου χρόνια ζωής και παρά τις φυσιολογικές αδυναμίες που δημιουργήθηκαν και καταγράφηκαν, είναι ο κορμός πάνω στον οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας για την ενεργό γήρανση.

Ποια είναι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας;

Υπηρέτησα το ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης και πριν 10 χρόνια, όταν υλοποιώντας την πολιτική της τότε διοίκησης ενοποίησα τα 7 τότε ΝΠΔΔ που υπήρχαν, σε ένα και ήμουν ο πρώτος Πρόεδρός του. Μετά την νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και την κατάργηση όλων των ΝΠ, το ΚΑΠΗ είναι η πρώτη υπηρεσία που μπήκε ως ξεχωριστή Δ/νση στην Αντιδημαρχία Μέριμνας για την 3η ηλικία. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μία σειρά διαδικαστικών προβλημάτων προσαρμογής στη λειτουργία συστημάτων, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού. Το ανωτέρω γεγονός γιγαντώνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του Δήμου, και της έλλειψης αναγκαίων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του. Θυμίζω ότι είναι  προϋπολογισμός που συνέταξε  η προηγούμενη Διοίκηση και αναγκαστήκαμε εμείς να ψηφίσουμε απλά και μόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Στη συνεδρίαση εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου είπα χαρακτηριστικά ότι τον προϋπολογισμό αυτόν τον είδε η ντροπή και ντράπηκε, καθώς τα ποσά που προβλέπονται για ουσιαστική παροχή υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους περιορίστηκε σε ποσά που για κάποιους είναι τα προσωπικά τους έξοδα για ένα έτος. Είμαι υποχρεωμένος, και αυτές τις δυσκολίες να αντιμετωπίσω και ταυτόχρονα να υλοποιώ δράσεις νέες και συνεχιζόμενες. Διαβεβαιώ, ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, με τις σαφείς εντολές που έχω από τον Δήμαρχο τον κο Αγγελούδη, θα καταφέρω όχι μόνο να ανταπεξέλθω αλλά να χαράξω μία νέα πορεία ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Τα ΚΑΠΗ που λειτουργούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης πιστεύετε ότι επαρκούν; Θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων;

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης 13 παρατήματα ΚΑΠΗ και φιλοδοξούμε να ανοίξουμε ένα ακόμα που έκλεισε. Τα παραρτήματα αριθμητικά επαρκούν. Πάντα όμως υπάρχει ανάγκη για καλύτερους χώρους. Στο πλαίσιο αυτό και με εντολή του Δημάρχου ερευνούμε ήδη την ακίνητη περιουσία του Δήμου και εφόσον εντοπίσουμε κατάλληλους χώρους θα τους αξιοποιήσουμε ώστε να έχουμε και οικονομία κλίμακος στις δαπάνες μας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων μας είναι ενοικιαζόμενοι χώροι. Διευκρινίζω όμως ότι το ΚΑΠΗ και την λειτουργία του δεν τον κάνουν οι χώροι αλλά το έμψυχο στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει το οποίο σύμφωνα με της κατευθύνσεις μας σκέφτεται, σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές προς όφελος της 3ης και 4ης ηλικίας- επιτρέψτε μου τον προσδιορισμό. Η χώρα μας και κατά συνέπεια ο νομός και η πόλη μας αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη κλινών για Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομεία). Δεν Θα μπω στον πειρασμό να δώσω συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες της Ευρώπης γιατί θλίβομαι. Θα πω όμως ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης από τις 26 ΜΦΗ οι 21 είναι κερδοσκοπικού σκοπού. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών προσανατολίζουν τους συγγενείς των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, στο να βρουν κλίνες ( που δεν υπάρχουν) στις ΜΦΗ με χαμηλό κόστος και με αξιοπρεπείς όμως συνθήκες διαβίωσης για να  μεταφέρουν εκεί τους δικούς τους ανθρώπους. Συνδυασμός  προϋποθέσεων δύσκολος. Έχουμε υποχρέωση ως Διοίκηση να εξετάσουμε καταρχήν την σκοπιμότητα και την βιωσιμότητα μιας τέτοιας μονάδας καθώς αναγνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας της πόλης μας.

Είστε έμπειρος αυτοδιοικητικός και έχετε συμμετάσχει και κατά το παρελθόν σε θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ποιος τομέας θεωρείτε ότι θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από την νέα διοίκηση στην οποία συμμετέχετε και εσείς;

Η Διοίκησή μας θα κριθεί στο τέλος της 5ετίας για το σύνολο της πολιτικής της και των αποτελεσμάτων της σε όλους τους τομείς. Τα μεγάλα προβλήματα, όπως η καθαριότητα και η ανακύκλωση, συμφωνούμε όλοι ότι απαιτούν την μεγαλύτερη και άμεση προσοχή μας. Όμως η λειτουργία μιας πόλης και ενός δήμου απαιτεί ισορροπία ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Προσωπικά δεν κάνω έκπτωση πουθενά. Ο Δήμαρχος όμως ως μονοπρόσωπο όργανο έχει την ευθύνη να μας καθοδηγεί και να μας συντονίζει, καθορίζοντας  τις προτεραιότητες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της τεράστιας εμπιστοσύνης που έδειξαν στο πρόσωπό του οι Θεσσαλονικείς.

Η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει τελικά να αλλάξει τα επόμενα χρόνια;

Έχοντας υπόψη μου  την ευθύνη που μας αναλογεί ως αυτοδιοίκηση, εκφράζω την βεβαιότητα ότι η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει και θα δουλέψουμε ώστε να αλλάξει πολύ και προς το καλύτερο υλοποιώντας το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα της Ομάδας για την Θεσσαλονίκη.