Κυρίζογλου για πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Τζιτζικώστας για πρόεδρος της ΕΝΠΕ

από Team MyPortal.gr
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Στο φύλλο της 2ας Σεπτεμβρίου της εφημερίδας «Πολιτική» είχα αρθρογραφήσει υπέρ του να παραμείνουν οι δύο θεσσαλονικείς αυτοδιοικητικοί Λάζαρος Κυρίζογλου και Απόστολος Τζιτζικώστας στην προεδρία των κορυφαίων αυτοδιοικητικών οργάνων που κατέχουν, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, αντίστοιχα.

Τα θριαμβευτικά αποτελέσματα που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, με τον Κυρίζογλου να συγκεντρώνει πάνω από 80% και τον Τζιτζικώστα πάνω από 60% ενισχύουν την επιχειρηματολογία που είχα αναπτύξει καθώς πέραν από την αναγνώριση των συναδέλφων τους στην αυτοδιοίκηση φαίνεται ξεκάθαρα πως απολαμβάνουν και της στήριξης των πολιτών. Και αυτό είναι το μείζον για την αξιολόγηση ενός αυτοδιοικητικού προσώπου, όταν συγκεντρώνει τέτοια ποσοστά αποδοχής.

Επαναφέρω επομένως την πρόταση δια της επανάληψης του άρθρου:

«Είναι ευτυχής συγκυρία για τη Θεσσαλονίκη το ότι οι επικεφαλής των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Είναι όμως κυρίως για την ίδια την αυτοδιοίκηση το ότι οι Λάζαρος Κυρίζογλου και Απόστολος Τζιτζικώστας ηγούνται των δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι δύο άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, με μακρά πορεία και καθαρό θετικό αποτύπωμα.

Η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου απο την προεδρία της ΚΕΔΕ λόγω της Υπουργοποίησής του και της τιμητικής ομόφωνης εκλογής του ως τότε α’ αντιπροέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου ως διαδόχου, ανακοίνωσε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν στην ΚΕΔΕ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κωστή Μπακογιάννη για την προεδρία.

Μια ανακοίνωση unfair που κρύβει όμως μεγάλο παρασκήνιο στο γαλάζιο αυτοδιοικητικό χώρο.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν πληροφορίες πως η ΝΔ θα ήθελε την νέα αυτοδιοικητική περίοδο ως νέο πρόεδρο της ΕΝΠΕ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αν φυσικά επανεκλεγεί.

Δεν ξέρω αν οι Τζιτζικώστας και Κυρίζογλου επιθυμούν να παραμείνουν στις θέσεις τους εφόσον επανεκλεγούν. Δεν τους έχω ρωτήσει διότι γνωρίζω πως και αυτοί δεν βάζουν το κάρο μπροστά απο το άλογο.

Αυτή ειναι μια μετεκλογική συζήτηση που θα (έπρεπε να) γίνει στην ώρα της. Δεν θα ήθελα ωστόσο τα κόμματα να ποδηγετήσουν (και αυτές) τις εκλογικές διαδικασίες.  Αυτό να ειναι απόφαση των συναδέλφων τους και όχι προϊόν γραμμών ή πιέσεων. Αν το θελήσουν οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ νομίζω αξίζουν να παραμείνουν στις θέσεις τους…»