Κίνημα Αλλαγής: Με διαφωνίες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δύο εβδομάδες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο

από Team MyPortal.gr
sms

Δύο εβδομάδες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο (16-18 Μαρτίου) του νέου προοδευτικού φορέα, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η ονομασία Κίνημα Αλλαγής ή οποιοδήποτε άλλο, ο προσυνεδριακός πυρετός ανεβαίνει, με εκατοντάδες συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως έχει αποφασισθεί από την Οργανωτική Επιτροπή, την επόμενη Κυριακή (11 Μαρτίου) πρόκειται να εκλεγεί το 50% των συνέδρων με εσωκομματική εκλογή (υπολογίζεται περίπου 2000), ενώ οι υπόλοιποι θα ορισθούν από τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Αυτό ακριβώς το ζήτημα προκαλεί τριβές και διαφωνίες, κυρίως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, το οποίο θεωρεί ότι δεν κατανέμονται αναλογικά, με αποτέλεσμα η τελική σύνθεση του Συνεδρίου να είναι σχεδόν πλειοψηφική και άρα ελεγχόμενη για τη Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί πως θα συγκροτηθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Επιπλέον, τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε δύο κομβικά πολιτικά ζητήματα. Το πρώτο, αφορά στο Μακεδονικό όπου ναι μεν όλες οι πλευρές συμφωνούν στη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και νομικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι θα πρέπει να στηριχθεί ανάλογη λύση ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Η επίμονη ρητορική του επικεφαλής και στελεχών του Ποταμιού έχει ενοχλήσει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το δεύτερο σημείο αφορά το ζήτημα της Προανακριτικής για τη Νοvartis και γενικότερα τη σκανδαλολογία, όπου το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης διατυπώνει αποχρώσα άποψη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα για όλους αποφεύγοντας να υιοθετήσει τη γραμμή της Φώφης Γεννηματά περί πολιτικής σκευωρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης συναντήθηκαν και συζήτησαν το επιβαρυμένο κλίμα χωρίς να αμβλυνθούν όλες οι πλευρές, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο πριν από το Συνέδριο για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Παρά ταύτα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού διαβεβαιώνουν ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, καθώς πρόκειται για διαφορετικά κόμματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει η συγκρότηση του νέου κόμματος και στο συνέδριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ