Και τώρα τι θα απογίνει το Μαρούσι;

από Σιχλετίδης Θεόφιλος
sms

Ας αρχίσουμε από τα δεδομένα. Σε λίγες μέρες η υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου  υποκατώτατου. Αυτή η εξέλιξη, που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές για μετά το τέλος του 3ου προγράμματος… διάσωσης της  χώρας, αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Ο νέος κατώτατος μισθός φαίνεται πως θα διαμορφωθεί στα 630 ευρώ, από 586, και θα είναι ίδιος για όλους τους εργαζόμενους που καλύπτονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία τους, που πάει να πει ότι η αύξηση για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα περίπου 44 ευρώ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να υποστηριχτεί στη Βουλή και από τα πρώην κυβερνητικά κόμματα που όμως έχουν ισχυρές διαφωνίες τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τη διαδικασία. Πρόσφατα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε μία πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αυτόματη προσαρμογή του κατώτατου μισθού ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, ενώ από τη ΔΗΣΥ/ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν πως θα πρέπει το θέμα του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στο πεδίο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, αν και νομίζω πως είναι κάπως δύσκολο να ξεχάσει κάποιος/κάποια σε αυτή τη χώρα πως το ΠΑΣΟΚ –ως βασικός πυλώνας της κυβέρνησης Παπαδήμου– ήταν αυτό που με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφαίρεσε από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό. Για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το θέμα του κατώτατου μισθού φαίνεται πως είναι εκτός της ατζέντας του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει την άμεση επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, αλλά και την αύξηση του ώστε να καλυφθούν οι «σύγχρονες ανάγκες» του κόσμου της εργασίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κοινωνικούς εταίρους,  την κυβερνητική πρωτοβουλία φαίνεται πως στηρίζουν, με ενστάσεις και αστερίσκους βέβαια, οι συλλογικοί φορείς της μικρομεσαίας εργοδοσίας, που έχουν παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τη κλιμακωτή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το 2011, στο τέλος του 2021. Η μεγάλη εργοδοσία υποστηρίζει μία συμβολικού τύπου αύξηση, κάπου στο 1% δηλαδή περίπου 6 ευρώ, αν και η ηγεσία του ΣΕΒ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε μία σχετικά αδιάφορη στάση για το θέμα καθώς, όπως έλεγαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου, στις επιχειρήσεις – μέλη του οι εργαζόμενοι αμείβονται με αρκετά υψηλότερους μισθούς από τα 586 ευρώ. Η ΓΣΕΕ έχει αποχωρήσει από τη διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας και διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση για την άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ αλλά και να επιστρέψει ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, αν και το Μάη του 2015 θεωρούσε αυτές τις θέσεις βολονταριστικές.

Αν μία ομάδα φοιτητών, που σπουδάζουν δημοσιογραφία, κάνει μία έρευνα πεδίου στην ειδησιογραφία των τελευταίων εβδομάδων για αυτό το θέμα, που δεν το λες και αδιάφορο, θα εντοπίσουν κάποιες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, λίγα λεπτά στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ και μερικά δημοσιεύματα στον, κυρίως, φιλοκυβερνητικό Τύπο. Αντίθετα, αν μετρήσουν τις ειδήσεις που αφορούν την παραλίγο υποψηφιότητα της συζύγου του απερχόμενου δημάρχου Αμαρουσίου και πλέον υποψηφίου για την περιφέρεια Αττικής, το υλικό που θα βρουν μπορεί να γεμίσει εκείνα τα τεράστια πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ από την μία ήπειρο στην άλλη. Γιατί; Δικό σας…