Κ. Αχ. Καραμανλής: Συνάντηση με Ιερώνυμο για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο

από Team MyPortal.gr
sms

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο συναντήθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την τελετή έναρξης των εργασιών για το Εκκλησιαστικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Κέντρο Συντήρησης Κειμηλίων, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην προγραμματική σύμβαση του εν λόγω έργου, περιλαμβάνονται επίσης, η αποκατάσταση του πρώην κτιρίου της Ιεράς Συνόδου στην Αγίας Φιλοθέης, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το ΚΑΣ, καθώς και η αποκατάσταση του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα, παρεκκλησίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μελέτη για την οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

Κατά τη συνάντηση υπεγράφη απόφαση για τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ιεράς Αρχεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς, για την αποπεράτωση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λιβαδειάς (προϋπολογισμού τριών εκ. ευρώ) και επισκευές και πρόσθετο εξοπλισμό της ιεράς μονής Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου Βοιωτίας (προϋπολογισμού 500.000 ευρώ).

Συζητήθηκε επίσης η ένταξη στο ΠΔΕ 2021 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκτελεστεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η ανακατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» στον Αυλώνα Αττικής, καθώς και το αίτημα του δήμου Λιβαδειάς για χρηματοδότηση κατασκευής οδικού τμήματος μήκους 2,5 χλμ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και πολλά ακόμη έργα, με στόχο την ανάδειξη της θρησκευτικής μας κληρονομιάς και την υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.

«Με μεγάλη χαρά σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και του Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής Ιστορίας και πέραν των άλλων, μας έχει προσφέρει και υπέροχα έργα τέχνης, που συγκινούν με την πνευματικότητα και το κάλλος τους», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ Καραμανλής.

«Η προμελέτη του έργου θα υποβληθεί άμεσα για έγκριση και αφού εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, θα δημοπρατηθεί και η οριστική μελέτη του έργου. Εκτιμούμε ότι η μελέτη θα έχει δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο και η δημοπράτηση της κατασκευής θα μπορεί να ξεκινήσει τέλη του 2022. Οι χρόνοι τώρα εξαρτώνται από το πότε θα εγκριθούν οι μελέτες από τους αρχαιολόγους. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από την πλευρά του είναι έτοιμο», υπογράμμισε

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που θα αναδείξει τον εκκλησιαστικό πλούτο της χώρας μας και θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης με τη γενική γραμματεία Υποδομών».