Η στάση των κομμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

H ανοικτή εκδήλωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στην οποία ανακοίνωσε την νέα υποψηφιότητά του στο Δήμο Θεσσαλονίκης άνοιξε την προεκλογική αυλαία για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου ήταν αναμφισβήτητα αναμενόμενη, δεν υπάρχει σε αυτό καμία είδηση. Οι ειδήσεις στην εκδήλωση της παράταξης του “ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη” αναζητήθηκα στα νέα χαρακτηριστικά και στα νέα πρόσωπα που αυτή θα έχει. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με το 2019 και προς επίρρωση αυτού αρκεί η επισήμανση πως υποψήφιοι στο συνδυασμό του κ. Ζέρβα θα είναι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν μεν με διαφορετικές παρατάξεις, στελέχωσαν δε τη δημοτική διοίκηση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται όμως και στην στάση των κομμάτων στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μπορεί, όπως αποτυπώνεται και στο ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα η “Π” οι εκπρόσωπο των κομματικών οργανώσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη να δηλώνουν πως “προτεραιότητα είναι οι εκλογές”, αυτό δεν σημαίνει πως ήδη έχουν ξεκινήσει -επίσημα ή ανεπίσημα- οι διεργασίες.

Σε μεγάλο βαθμό η Νέα Δημοκρατία έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τη στάση της στις δημοτικές εκλογές του 2023 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η παρουσία στην εκδήλωση του ΥΜΑΘ, των επικεφαλής της ΝΔ Θεσσαλονίκης και των τοπικών βουλευτών αποτέλεσαν μια σφραγίδα που μπήκε και δημόσια στην προσέγγιση ΝΔ-Ζέρβα που ξεκίνησε ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 και την επικράτηση του σημερινού δημάρχου επί του επισήμου υποψηφίου της ΝΔ Νίκου Ταχιάου.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν από κανένα κόμμα πριν την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης. Τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα όπως και οι κυβερνητικές συνεργασίες που θα αναπτυχθούν θα διαδραματίσουν σημαντικό, αν όχι καταλυτικό ρόλο, στη στάση τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: αν θα δώσουν χρίσμα, αν θα δώσουν στήριξη, αν θα κινηθούν αμιγώς κομματικά ή επιδιώξουν σχηματισμό ευρύτερων συνεργασιών, αν αποφασίσουν να πολιτικοποιήσουν και σε ποιο βαθμό την κάλπη.

Στο ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν τοπικά του στελέχη στην εκδήλωση του κ. Ζέρβα με το κόμμα επισήμως να θέλει να βάλει ακόμη το θέμα στην ατζέντα. “Έχουμε τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών”, λένε. Μετά όμως δεν υπάρχει και πολύς χρόνος.  Η εκτίμηση πως έστω και δια της μη επιλογής άλλης υποψηφιότητας θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα -στην προσπάθεια του οποίου ήδη εντάσσονται στελέχη του κόμματος- κερδίζει έδαφος.  Η παρουσία ενός «προεδρικού» στελέχους δίπλα στον δήμαρχο, του Πέτρου Λεκάκη, ίσως δείχνει το δρόμο αν και δεν συμφωνούν όλοι σε μια τέτοια εξέλιξη, και αναζητούν άλλες υποψηφιότητες μέσα από διεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ΝΔ.  Ο Σπύρος Βούγιας, που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2019, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ενώ άλλοι από την παράταξη δείχνουν να συντάσσονται με τον κ. Ζέρβα, άλλοι ζητούν περισσότερη αντιπολίτευση.  Στη Χαριλάου Τρικούπη απλώς δεν θέλουν να τα συζητούν…

Στο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούονται δύο τάσεις: η μια θέλει αμιγώς κομματικές υποψηφιότητες, όπως έγινε το 2019 με την Κατερίνα Νοτοπούλου και το 2014 με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, η άλλη θέλει να στηριχθεί μια υποψηφιότητα δίχως κομματική ταυτότητα από τον «προοδευτικό χώρο» στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών.  Το μόνο βέβαια είναι πως δεν θα είναι υποψήφια η κα. Νοτοπούλου και ότι δεν θα στηριχθεί ο κ. Ζέρβας, όπως έγινε –όχι επίσημα βέβαια- στον δεύτερο γύρο των περασμένων εκλογών ώστε να μην βγει ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Ταχιάος.

Όλα αυτά με τα σημερινά δεδομένα…

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-10-2022)