Ι. Κοσμοπούλου: «Από το facebook μάθαμε πως ο Ταχιάος θεωρεί αγεφύρωτες τις διαφορές με Ζέρβα»

από Team MyPortal.gr
sms

Με «όνομα βαρύ σαν ιστορία», καθώς είναι κόρη του αείμνηστου Ντίνου Κοσμόπουλου που υπηρέτησε ως Δήμαρχος τη Θεσσαλονίκη από το 1989 ως το 1998, η Ιωάννα Κοσμοπούλου, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης πλέον και πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιλάει στο MyPortal.gr. Για τους στόχους της νέας διοίκησης του Δήμου υπό τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στην οποία συμμετέχει, και της ΚΕΔΗΘ στην οποία είναι επικεφαλής.

Επίσης η κα. Κοσμοπούλου αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίησή της από την παράταξη του Ν. Ταχιάου και για τους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση του Κ. Ζέρβα να συμμετάσχει στη Διοίκηση. «Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος πήρε την απόφαση να συνθέσει μία διοίκηση από τους καλύτερους», σημειώνει και προσθέτει πως «με τον κύριο Ζέρβα γνωριζόμαστε προσωπικά εδώ και κάποια χρόνια και ήταν ο άνθρωπος που μου ξύπνησε την κρυμμένη μέσα μου επιθυμία να ασχοληθώ με τα κοινά του Δήμου μας  κι εγώ φυσικά ήμουν από τους ανθρώπους που τον στήριξαν πολύ στην προσπάθεια για ανατροπή του προηγούμενου κατεστημένου της πόλης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της κας. Κοσμοπούλου για το πως δεν προχώρησε συνεργασία της παράταξης του Ν. Ταχιάου με το διοίκηση: «είχα ενημερώσει πολλές φορές τον κύριο Ταχιάο και κατ’ ιδίαν και σε συναντήσεις της ομάδας για την ανάγκη συνεργασίας. Ο ίδιος άλλωστε από το βράδυ των εκλογών είχε δείξει ξεκάθαρα μία τέτοια πρόθεση. Από ανάρτησή του στο facebook, χωρίς να μάθουμε τι έχει προηγηθεί, ενημερωθήκαμε ότι θεωρεί αγεφύρωτες τις διαφορές με τον Δήμαρχο. Μέχρι την τελευταία στιγμή από ότι ξέρω, μία μέρα πριν την ορκωμοσία έγινε προσπάθεια σύγκλισης από την πλευρά του Δημάρχου, ωστόσο η απόφαση όπως φάνηκε ήταν ειλημμένη».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της ΚΕΔΗΘ; Τι σκέφτεστε για τις πρώτες δράσεις;

Η ΚΕΔΗΘ είναι μια δημοτική επιχείρηση με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και οι κύριοι πυλώνες της αυτήν τη στιγμή είναι δράσεις που αφορούν στα παιδιά και τους νέους. Υπό την εποπτεία της λειτουργούν 6 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ανάμεσά τους ένα ΚΔΑΠ για ΑμεΑ) και το Europe Direct, ενώ παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα που προωθούν τη συνεργασία ανάμεσα στους νέους. Βασική προτεραιότητα είναι να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα κατάρτισης που είχαν περιθωριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΚΕΔΗΘ διαθέτει πιστοποιημένο χώρο κατάρτισης και έχει τη δυνατότητα χορήγησης πιστοποιημένων πτυχίων. Θέλουμε σαφέστατα να οργανώσουμε δράσεις που θα αποδεικνύουν στην πράξη την κατεύθυνση της διοίκησης η Θεσσαλονίκη να γίνει ξανά μία πόλη που θα θέλουν να ζήσουν οι νέοι και να πάψει να είναι μία πόλη από την οποία θέλουν να φύγουν μακριά. Και η ΚΕΔΗΘ οφείλει να είναι ο βασικός φορέας έκφρασης αυτής της προσπάθειας.

Ως δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης ποια είναι τα θέματα στην πόλη τα οποία θα θέλατε ως προτεραιότητα να αλλάξουν, να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν;

Όπως έχουμε τονίσει όλοι προεκλογικά, ο τομέας της ευταξίας είναι αυτός που παραμέλησε περισσότερο η διοίκηση Μπουτάρη. Και όπως έδωσε το μήνυμα ο δήμαρχος πριν καν αναλάβει, η Θεσσαλονίκη θα ξαναγίνει μία πόλη καθαρή, όπως έχει υπάρξει στο παρελθόν. Πρέπει ταυτόχρονα να ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, παρεμβαίνοντας κατ’ αρχήν δραστικά στις αστικές συγκοινωνίες, που βρίσκονται σε τριτοκοσμικό επίπεδο. Ήδη η νέα διοίκηση δείχνει στην πράξη -και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο-ότι εξαντλήθηκε η ανοχή στα παρκαρισμένα σε χώρους εκτός συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και ότι το κυκλοφοριακό δεν αρχίζει και τελειώνει με το THESi. Προτεραιότητα οφείλει να αποτελέσει επίσης η κοινωνική πολιτική, όπου θα παίξει ενεργό ρόλο και η ΚΕΔΗΘ, καθώς και η αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας την αρχή από τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Πλέον έχουμε αποτύπωμα στην πράξη από την απλή αναλογική. Μπορεί να λειτουργήσει στην αυτοδιοίκηση το σύστημα;

Βρεθήκαμε σε ένα συμβούλιο αλλιώτικο από όλα τα άλλα. Με 16 παρατάξεις και την παράταξη του Δημάρχου να έχει 7 έδρες και τρεις επικεφαλής μονοεδρικών συνδυασμών στο πλευρό του παρά το πρωτοφανές 67%. Είχα εκφράσει την πεποίθηση ότι η απλή αναλογική ίσως δώσει την ευκαιρία να συνεργαστούν επιτέλους παρατάξεις, οι οποίες προεκλογικά έδειξαν ότι νοιάζονται για μία πόλη βιώσιμη. Η τροποποίηση της απλής αναλογικής έλυσε τα χέρια του Δημάρχου, ώστε τουλάχιστον -παρά τα προβλήματα του νόμου- να μην αναγκαστεί να υποκύψει σε εκβιασμούς που αφορούν προσωπικές σχέσεις και φιλοδοξίες. Εν πάση περιπτώσει, όταν ο Δήμαρχος είναι επαρκής και έχει διάθεση για δουλειά, πιστεύω πως τέτοιου είδους προβλήματα είναι διαδικαστικά. Πόσο μάλλον όταν έχει από πίσω του ένα τόσο βαρύ ποσοστό.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης οικοδομήθηκε μια διοίκηση από πολλές παρατάξεις. Πιστεύετε πως θα μπορέσει να λειτουργήσει; Ανησυχείτε για την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος πήρε την απόφαση να συνθέσει μία διοίκηση από τους καλύτερους, να επιλέξει ανθρώπους με τους οποίους υπάρχει συναντίληψη και να μην δει την κατάσταση με παραταξιακά γυαλιά. Άλλωστε το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι Βουλή και οι παρατάξεις δεν είναι κόμματα. Δεν παίρνουμε γραμμή από κάπου ούτε εξυπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα. Έχοντας λοιπόν το καλό της πόλης κατά νου, πιστεύω πως όλοι θα συνεργαστούμε αρμονικά και θα κριθούμε μόνο από τους πολίτες.

Εσείς πως πήρατε την απόφαση αν και εκλεχθήκατε με την παράταξη Ταχιάου να αποδεχθείτε την πρόταση Ζέρβα; Γιατί ανεξαρτητοποιηθήκατε; Είχατε ενημερώσει νωρίτερα τον κ. Ταχιάο, μήπως θα έπρεπε οι συνεργασίες να γίνουν σε επίπεδο παρατάξεων και όχι προσώπων;

Με τον κύριο Ζέρβα γνωριζόμαστε προσωπικά εδώ και κάποια χρόνια και ήταν ο άνθρωπος που μου ξύπνησε την κρυμμένη μέσα μου επιθυμία να ασχοληθώ με τα κοινά του Δήμου μας  κι εγώ φυσικά ήμουν από τους ανθρώπους που τον στήριξαν πολύ στην προσπάθεια για ανατροπή του προηγούμενου κατεστημένου της πόλης. Οπότε, με δεδομένο το μεράκι μου να δουλέψω για την πόλη, δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο να αποδεχθώ την θέση ευθύνης που μου πρότεινε. Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ούτε απαιτείται από τον νόμο, ούτε μου ζήτησε ο ίδιος να ανεξαρτητοποιηθώ. Έπραξα ό,τι θεώρησα ηθικά σωστό για να είμαι στο πλευρό της διοίκησης δεδομένης της άρνησης του κυρίου Ταχιάου να συνεργαστεί με τον νέο Δήμαρχο. Είχα ενημερώσει πολλές φορές τον κύριο Ταχιάο και κατ’ ιδίαν και σε συναντήσεις της ομάδας για την ανάγκη συνεργασίας. Ο ίδιος άλλωστε από το βράδυ των εκλογών είχε δείξει ξεκάθαρα μία τέτοια πρόθεση. Από ανάρτησή του στο facebook, χωρίς να μάθουμε τι έχει προηγηθεί, ενημερωθήκαμε ότι θεωρεί αγεφύρωτες τις διαφορές με τον Δήμαρχο. Μέχρι την τελευταία στιγμή από ότι ξέρω, μία μέρα πριν την ορκωμοσία έγινε προσπάθεια σύγκλισης από την πλευρά του Δημάρχου, ωστόσο η απόφαση όπως φάνηκε ήταν ειλημμένη.

Ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες της Θεσσαλονίκης από την διοίκηση Ζέρβα;

Οι πολίτες κουράστηκαν από δημάρχους-σταρ. Δεν θέλουν να ακούσουν ξανά ασαφείς έννοιες και προτάσεις χωρίς ουσία και χωρίς αντίκτυπο στην καθημερινότητα της πόλης.  Ήρθε επιτέλους η ώρα να δουλέψουμε με βασική προτεραιότητα την καθημερινότητα. Να δούμε μία πόλη όμορφη και καθαρή, μία πόλη πράσινη, μία πόλη ασφαλή, μία πόλη zero waste, μία πόλη με μετρό, μία πόλη με αισθητική του 21ου αιώνα. Η Θεσσαλονίκη οφείλει ακόμη να παντρέψει δύο πολύ γοητευτικά στοιχεία της, ζωτικής σημασίας για την ταυτότητά της: τους φοιτητές που υποδέχεται κάθε χρόνο και τους αστούς «μπαγιάτηδες» που κουβαλάνε μνήμες από το ιστορικό της παρελθόν. Φυσικά και δεν πρέπει μέσα στα αρνητικά της προηγούμενης διοίκησης να κρύψουμε τα θετικά, και κυρίως την πολυσυζητημένη εξωστρέφεια. Η νέα διοίκηση οφείλει όχι απλά να την συνεχίσει, αλλά να την εξελίξει και να την μεταφέρει σε ένα νέο επίπεδο και να καταστήσει την Θεσσαλονίκη μία αληθινή ευρωπαϊκή μητρόπολη.